Zumtobel

Nišlija koji je aplicirao i dobio posao u kompaniji “Zumtobel” uspeo je da postavi negativan rekord po dužini radnog staža u jednoj firmi.

Građanin Niša došao je 7. aprila u austrijsku firmu Cumtobel kako bi potpisao ugovor o radu posredstvom agencije “Workforce”, ali je pre kraja dana uspeo da “zaradi” otkaz, a kao razlog navodi to što je postavio pitanje vezano za posao i radne uslove.

Pitanje koje sam postavio glasilo je da li dobijamo bonus za obuću koju nosimo, obzirom da je ona ojačana metalom i sama po sebi veoma teška. Takođe sam pitao kako će nam biti plaćen prekovremeni rad subotom ukoliko budemo sprečeni da tog dana dođemo na posao a donesemo potvrdu od lekara o sprečenosti”, navodi bivši radnik Zumtobela.

Ova pitanja se nisu dopala zaposlenoj u ljudskim resursima, koja je tog dana držala obavezna predavanja radnicima o procesu proizvodnje, pa je rekla da ne zna odgovor na njih pritom tražeći njegovo ime i prezime, kako bi mu, kako se kasnije ispostavilo “sredila otkaz”.

Kako je ovaj Nišlija sutradan saznao, menadžerka ljudskih resursa poslala je nakon njegovih pitanja mejl firmi “Workforce”, preko koje je i došao u austrijsku kompaniju u kome je navela da sa takvim razmišljanjem i stavovima on ne može da radi u Cumtobelu.

Kada je narednog dana došao na posao dobio je da potpiše sporazumni raskid ugovora u kome se ne navodi razlog otkaza, niti su podaci o početku rada tačni jer je sa radom počeo 7. aprila a ne 31. marta kako je tamo navedeno.

“Odgovor te iz HR-a na moj otkaz bio je kako ne može radnik koji ima takve stavove i način razmišljanja da radi kod njih. Rešenje o sporazumnom raskidu ugovora sam potpisao u naletu besa, sada shvatam da to nisam trebao da uradim i da sam pogrešio.”

Građanin koji se obratio Niškoj inicijativi navodi kako je zbog posla u “pouzdanoj” austrijskoj kompaniji dao otkaz u prethodnoj firmi gde je proveo više od 4 godine a sve u nadi da će na novom poslu imati bolje uslove za rad.

O celom slučaju on je obavestio i Inspekciju rada u Nišavskom upravnom okrugu, koji su naveli da će pogledati ugovore koje im je dostavio i reagovati.

Otkaz
Nišlija dobio otkaz zbog pitanja koje je postavio; foto: Građanin

Naš sagovornik tvrdi kako je spreman da zbog ovog slučaja ide i na sud kako bi dokazao da je nepravedno otpušten i smatra kako je u doba pandemije koronavirusa kada najveći broj ljudi ne radi sramota otpustiti nekoga na ovakav način.

On je dodao kako je u austrijsku kompaniju preko posredničke agencije “Workforce”, u poslednje vreme stiglo čak 70 novih radnika.

Bivši radnik Cumtobela želi da ovim putem apeluje na ostale zaposlene i one koji budu dobijali posao u budućnosti u ovakvim firmama da “ne ćute i ne trpe kao što se to od njih očekuje i zahteva” i poručuje da podržava borbu radnika za njihova prava koja se poslednjih dana može videti u Nišu i Srbiji.

Stiče se utisak da kad radnici i građani hoće da znaju svoja prava i obaveze kako im zakonski sleduje, poslodavci imaju problem sa svesnim građanima i onima koji žele da znaju svoja prava.

Ovaj radnik je bio zapošljen preko agencije “Workforce”, koja je jedna od kompanija koje iznajmljuju radnike velikim sistemima za procenat, tako da radnici nemaju svoja prava zakonom zagarantovana.

U svim primerima o kojima smo pisali, kao i onima o kojima smo obavešteni, gde se radnici tretiraju na krajnje diskutabilan način, kao i rad u vreme epidemije Covid-19, inspekcija rada i Nišavski okrug utvrdili su samo da su poslodavci sve uradili sve po propisima i da nije bilo kršenja zakona.