Komunalna milicija

Komunalna milicija i njeni članovi predstavljaju instituciju koja bi tokom vanrednog stanja trebalo da bude ona koja svojim radom i ponašanjem tokom istog daje primer građanima i olakšava im osnovne životne potrebe.

Ipak, ova organizaciona jedinica grada Niša, nakon brojnih krivičnih dela o kojima smo pisali, i pored uvećanih nadležnosti od prelaska iz “policije” u “miliciju” uspeva da tokom vanrednog stanja izađe iz okvira tih nadležnosti i načini štetu velikom broju građana.

Tako su ranije nezakonito doneli odluku o zatvaranju parkova i zelenih površina, dok sada imamo nastavak kampanje sa načelnikom Milanom Đorđevićem u ulozi pozitivnog lika.

Iako je u svojim javnim nastupima koji su služili za kontrolisanje štete nakon teksta Niške inicijative o njihovom (ne)radu, Đorđević delovao odgovorno zbog pandemije koronavirusa, noseći u tim trenucima zaštitnu masku i rukavice, ovog puta to je izostalo.

Načelnik “komunalaca” objavio je na svom Fejsbuk profilu snimak na kome se vidi kako u radno vreme kancelariji u Katićevoj radi sklekove, prihvatajući time, kako je naveo, izazov koji bi trebao da podigne svest o post-traumatskom stresnom poremećaju, anksioznosti i depresiji.

Pored činjenice da se nalazi na radnom mestu, Đorđević sklekove radi bez zaštitne opreme, rukavica i maske, na podu po kome su pored njega gazile i njegove kolege.

U toku pandemije koronavirusa, koji se zadržava izvesno vreme na različitim površinama, prvi čovek Komunalne milicije golim rukama i u cipelama radi sklekove i najavljuje da će to raditi 25 dana uzastopno, svaki dan izazivajući različitu osobu da mu se pridruži.

Ukoliko budu sledili njegov primer i na isti način prihvatali izazov, Đorđević bi mogao da potencijalno bude kao javni funkcioner prvi u lancu odgovornih za ugrožavanje zdravlje velikog broja ljudi.

“Evo vam najveći izazov, pokažite Nišlijama da postoji razlog za platu od 65 000 dinara koju prima načelnik, samo nemojte da nam kažete da plaćamo da radite sklekove”, komentar je građanina koji nas je obavestio o ovom slučaju.

Osim lične promocije, lik načelnika Komunalne milicije u pozitivnom svetlu predstavljaju i lokalne televizije i internet portali.

Princip po kome rade je takav da kada ekipa portala Niška inicijativa pošalje neko pitanje na adresu “komunalaca” ili nekog od sekretarijata u Gradskoj upravi, iz koga se može naslutiti priča na kojoj radimo, oni pre dostavljanja odgovora krenu u kontra kampanju naručenim tekstovima gde objašnjavaju koliko mnogo rade.

Na pitanja postavljena mejlom ne odgovoravaju već upućuju na načelnika Gradske uprave, Ljubiša Janić koji sada već tradicionalno ne odgovara na pitanja ni javnosti ni novinara, a u Skupštinu grada dolazi kao gost bez ikakve obaveze kako bi izvestio građane o radu Gradske uprave.

Podsetimo, odgovor na pitanje kako je načelnik Đorđević istovremeno primao pun iznos svoje plate i boravio nekoliko meseci na Aljasci nikada nije stigao na našu adresu, a odgovora o postupanju po krivičnoj prijavi koju smo protiv njega podneli nema ni iz Tužilaštva.

Očigledno će epilog svega što se sada radi biti posle pada ove vlasti, jer ova vlast nema nameru da ijednu od afera reši, već ih samo gomila i uspešno zataškava.

U poslednjoj anketi na našem sajtu o tome da li su zadovoljni radom niške Komunalne milicije, svega 6,21 % građana odgovorilo je potvrdno, 20,69 % rekao je da je nezadovoljan, dok više od 73 % ispitanika smatra da treba rasformirati ovu službu.

Author