Yura

Kompanije “Yura corporation” i njena ćerka firma “Shinwon” koje posluju u Nišu, obavestile su u toku današnjeg dana svoje zaposlene da se, i pored prinudnog odmora na koji su poslati pre 10 dana, u četvrtak 9. aprila pojave na svom radnom mestu.

Radnici u proizvodnim pogonima ove dve kompanije najpre su trebali da na prinudnom odmoru budu od 25. marta do 6. aprila, ali je plan promenjen tako da je plaćeno odsustvo radnika produženo za nedelju dana i oni su trebali da se na posao vrate 13. aprila.

Ipak, nakon današnjih dešavanja ispred Jure u Leskovcu gde je sedmoro radnika zaraženo koronavirusom, što je dovelo do masovnog štrajka leskovačkih radnika, radnicima u Nišu počela su da stižu obaveštenja od lidera da je došlo do promene plana i da će morati da prekinu prinudni odmor i dođu na posao već u četvrtak.

Jura
Obaveštenje rukovodstva Jure u Leskovcu; foto: Jugmedia

Određeni broj radnika protestovao je juče ujutru u Leskovcu tražeći da kompletan proizvodni pogon prestane sa radom jer je u tom trenutku utvrđeno da je jedna od radnica pozitivna na COVID-19.

Oni su tada tvrdili da će danas u 5 i 30 ujutru doći ispred ulaza u fabriku i pokušati da ostale kolege ubede da im se pridruže u protestu i ne ulaze u proizvodnju, zahtevajući da im se u što kraćem roku obrati neko iz menadžmenta kompanije.

Umesto menadžmenta, prisutnima se juče u toku popodneva obratio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je zahteve radnika preneo tokom sastanka sa rukovodstvom Jure, nakon čega su iz južnokorejske kompanije odlučili da će poštovati preporučene mere epidemiologa i da će se u proizvodnji naći 50 radnika na svakih 5000 kvadratnih metara.

Poslednje informacije govore da je pored sedmoro zaraženih, još 220 radnika poslato u kućnu samoizolaciju, a kompanija se konačno oglasila pismenim obaveštenjem u kome se navodi da oni koji žele da rade sutra dođu na posao, a oni koji ne žele da ostanu kod svoje kuće i ne ugrožavaju ostale građane masovnim okupljanjima ispred ispred fabrike.

“Radnici Niša nemaju prava”

Nakon višednevne borbe njihovih kolega iz Leskovca, inicijatori prve pobune radnika u fabrici “Yura” tokom vanrednog stanja u Nišu sada tvrde da će zbog smanjenog obima posla sav neisporučeni materijal iz Leskovca i Rače, gde je takođe danas odlučeno da se drastično smanji broj radnika unutar proizvodnje, pasti na njihova leđa.

“Zaposleni se, uz ogromno negodovanje i strah za sopstveno i zdravlje svoje porodice, pitaju kako da se sačuvaju od zaraze kada ne postoji mehanizam koji u tome može da im pomogne”, navodi jedna od radnica niške Jure povodom odluke o prevremenom vraćanju na posao.

Kako saznajemo, jedan od pacijenata koji će u toku dana biti smešten u karantin zonu u Hali Čair dolazi upravo iz niškog pogona Jure, dok naš izvor tvrdi da je jedan od radnika južnokorejske firme trenutno priključen na respirator.

Zaposleni u Juri koji su se obratili Niškoj inicijativi mole da se izvrši pritisak javnosti i Gradonačelnik Darko Bulatović i ceo štab za vanredne situacije grada Niša obavesti da je naš grad drugi u Srbiji po broju obolelih od koronavirusa, te da u skladu sa svojim nadležnostima reaguju i spreče da se na ovakav način popune kreveti u Čairu.

Kako saznajemo od radnika, u toku popodneva je odlučeno da zaposleni u trećoj smeni neće otići na posao večeras, a da će se sutra sa početkom u 05:40 svi okupiti ispred same fabrike i započeti protest sa zahtevom da se obustavi rad na period od 14 dana.

Niška inicijativa poziva sve one koji smatraju da se njihova ljudska i radnička prava krše tokom vanrednog stanja, da nam se obrate i dostave informacije kako bismo mogli da o takvim slučajevima pravovremeno obavestimo javnost.