Stefan Pešić

Odbornik vladajuće Srpske napredne stranke u gradskoj opštini Niška Banja, Stefan Pešić, zajedno sa svojim ocem pretukao je svog komšiju na Uskrs 19. aprila nakon 23 časova i tom prilikom mu naneo teške telesne povrede.

Razlog ovakvom postupku bio je, kako za Nišku inicijativu navodi pretučeni mladić, taj što je u svom dvorištu obeležavao praznik puštajući glasnije muziku, što se odbornikovom ocu nije dopalo te mu je sa terase preteći povikao da je utiša, što je ovaj i učinio.

Kako tvrdi u svom dopisu ovaj mladić, starijem komšiji ni to nije bilo dovoljno, te je svom komšiji zapretio da će on da siđe sa terase i ugasi muziku ukoliko on to sam ne učini.

“Nisam hteo da ugasim totalno muziku jer sam smatrao da je bila dovoljno smanjena, a i niko drugi od komšija se nije žalio”, navodi u svom dopisu Niškoj inicijativi ovaj građanin Niške Banje.

Kako sam tvrdi, u duhu praznika, on jeste “malo popio” i postoji šansa da nije imao osećaj o tome koliko se glasno muzika čuje. Ipak, kako kaže, ukoliko je na bilo koji način ugrožavao javni red i mir, komšije su trebale da pozovu policiju.

“Nekoliko minuta kasnije video sam Jovicu i njegovog sina Stefana Pešića kako trče ka mom dvorištu sa palicom ili nekom motkom iako je u toku policijski čas. Krenuo sam da bežim iz svog dvorišta niz ulicu, oni su me sustigli nakon nekih 100 metara kada me je Stefan udario pesnicom u donju vilicu, pri čemu je vilica pukla na dva mesta.”

Građanin Niške Banje kaže da je nakon udarca pao na zemlju kada je komšija Jovica skočio na njega i nastavio da ga udara pesnicama.

Ipak, on kaže da je nekako uspeo da se izvuče, pobegne u kuću i da sve prijavi policiji i hitnoj pomoći, nakon čega je on odveden u Urgentni centar u Nišu, dok su dvojica komšija noć proveli u policiji.

“Pozvao sam policiju i Hitnu pomoć. Mene su odveli u Urgentni, gde mi je stavljen fiksator, a obojica komšija su privedeni i noć proveli u policiji. Postupak protiv obojice je pokrenut, a ja sam operisan 21.04. na Klinici za maksiofacijalnu hirurgiju u Nišu.”

Obzirom da se radi o odborniku SNS-a u malom mestu poput Niške Banje, on je svoju priču podelio sa željom da se javnost obavesti o ponašanju lokalnih funkcionera i u nadi da se na taj način ceo slučaj neće zataškati zahvaljujući političkim i drugim vezama komšije naprednjaka.

Odbornik tukao komšiju “bokserom”?

Informacije koje je Niška inicijativa dobila od više izvora kao i od “organa gonjenja” potvrđuju priču koju je ovaj građanin ispričao, dok stanovnici Niške Banje koji su upućeni u ceo događaj tvrde da je Pešić mlađeg komšiju tukao “bokserom” te da je to doprinelo prelomu vilice.

Kako saznajemo iz brojnih beogradskih medija, ocu i sinu koji su svom komšiji polomili vilicu na dva mesta Prekršajni sud u Nišu izrekao je kaznu od po 25 000 dinara za kršenje zabrane kretanja tokom policijskog časa, što je dvostruko manje od minimalne sume koja je propisana u uredbi Vlade Republike Srbije.

Inače, nijedan od brojnih medijskih portala, kako beogradskih tako i lokalnih nije precizirao ko je stanovnik Niške Banje koji se sumnjiči da je tokom Uskrsa svom komšiji naneo teške telesne povrede. O ovom slučaju pisali su između ostalih Blic, Alo, Telegraf, Kurir, Nova i Niške vesti.

Pravnici sa kojima smo razgovarali o ovom slučaju navode da je kretanje tokom policijskog časa dozvoljeno isključivo uz posedovanje dozvole ili u slučaju da je licu koje je na ulici tokom policijskog časa neophodno hitno pružanje zdravstvene nege.

SNS Niška Banja
Stefan Pešić (drugi s leva) u društvu prvog čoveka SNS-a u Nišu; foto: Facebook/printscreen

Oni dodaju da je država od uvođenja vanrednog stanja bila rigorozna kada je u pitanju kažnjavanje, te da zbog eventualnog prisustva drugih krivičnih i prekršajnih prestupa ne bi smelo da bude olakšavajuće okolnosti i umanjenja kazne.

Odbornik naprednjaka u Banji, Stefan Pešić, često je viđen među najvišim predstavnicima stranke u gradu, a sudeći prema fotografijama koje je objavio na društvenim mrežama, neretko se sastaje i sa predstavnicima organizacije “Prijatelji Brzog broda”, koji su pre nekoliko meseci u centru Brzog broda napali aktiviste pokreta Dveri, koji su u svom saopštenju ovo udruženje okarakterisali kao “parapoliciju SNS-a”.

Niška inicijativa uputila je pitanja o ovom incidentu Stefanu Pešiću i predsedniku opštine Niška Banja, Dejanu Jovanoviću, ali do trenutka objave teksta nijedan od njih nije odgovorio.

Authors