Paket

Veći broj građana kontaktirao je Nišku inicijativu otkako je zvanično počela podela paketa pomoći penzionerima koji imaju manja primanja od 30 000 dinara. 

Razlog za pozive ekipi Niške inicijative jeste uznemirenost koju su izazvali pozivi iz opština posle podele paketa.

Paketi pomoći krenuli su, kako možemo videti na zvaničnom nalogu Gradonačelnika Niša, krajem prošle nedelje a iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno je 100 miliona dinara.

Procene nadležnih jesu da u Nišu postoji oko 40 000 penzionera čija su primanja manja od 30 000 dinara, što znači da svaki paket pomoći sadrži namirnice i sredstva za higijenu u vrednosti od oko 2500 dinara.

Kako smo mogli da pročitamo u sredstvima informisanja, radi transparetnosti poslovanja i obezbeđivanja konkurencije, Gradska uprava je poslala na adresu šest veleprodaja u gradu specifikaciju namirnica koje je neophodno obezbediti, nakon čega se kao pobednička firma našla Idea.

Niškim penzionerima uručeno je 200g kafe, nekoliko pakovanja testenina i konzervi sardine, 2 litra zejtina, kilogram šećera i pirinča kao i kilogram praška za pranje veša, tečnost za pranje sudova i nekoliko sapuna.

Podela paketa paravan za zloupotrebu ličnih podataka?

Građani koji su nam se obratili tvrde da su ih, nakon što su im uručeni paketi pomoći, kontaktirale osobe koje se nisu predstavile tokom telefonskog razgovora i od njih zahtevali da im kažu svoje lične podatke.

Tražili su detaljne podatke iz lične karte kao što su JMBG i broj lične karte, a izgovor za tako nešto bio je, prema rečima naših sagovornika, taj da su dobili paket pomoći i da je zbog toga neophodno da im tražene podatke izdiktiraju.

Građani koji su svoje podatke saopštili putem telefona, sada otvoreno sumnjaju da su pozivi usledili od članova gradskih opština koji su pripadnici Srpske napredne stranke, te da ih na taj način, prikupljajući lične podatke, oni beleže kao sigurne glasove na predstojećim izborima.

Ovakav tip ucena mahom starije populacije, za koju postoji velika verovatnoća da nije upoznata sa pravima koje im omogućava Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, smatramo potpunom zloupotrebom sistema, na šta smo i sumnjali da će se dešavati znajući o kakvim ljudim ai metodama vlasti se radi.

Konsultovali smo se sa pravnicima koji su bliže upoznati sa temom zaštite ličnih podataka, koji su nam bez dileme objasnili da se radi o obmani i neovlašćenom prikupljanju i korišćenju podataka o ličnosti.

Sramota je da na taj način šikaniraju i obmanjuju starije ljude, koji u strahu puno puta daju svoje podatke, jer kako kažu “sa državom nema igre”, rekao je jedan od pravnika sa kojim smo se konsultovali.

Apelujemo na građane čiji članovi porodice primaju ove pakete pomoći da im saopšte da ne daju nikome svoje podatke, a u slučaju da dobiju poziv, da brojeve sa kojih su ih zvali slikaju i proslede ekipi Niške Inicijative.

Author