Radon

Građani najmanje gradske opštine u Nišu, Niške Banje, ugroženi su zbog smeštanja obolelih od koronavirusa u prostorije Instituta “Niška Banja” i hotela “Zelengora”, navodi u dopisu koji je uputio brojnim redakcijama i našem portalu stanovnik ove banje.

U prostorijama u Zelengori i Institutu Niška Banja, zbog popunjavanja svih kapaciteta koje je grad namenio za smeštanje obolelih od COVID-19, pre sedam dana hospitalizovano je 75 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, kako je tada rečeno na konferenciji republičkog kriznog štaba.

Ovakva odluka prethodila je zatvaranju svih parkova, šetališta i zelenih površina u Niškoj Banji, a broj stacioniranih pripadnika vojske, policije i zdravstvenih radnika u Zelengori rastao je narednih dana sve do brojke od 200 koliko je, prema informacijama Kliničkog centra Niš pre par dana bilo smešteno u ovom objektu.

Meštanin Niške Banje koji nam se obratio navodi kako je od prvog dana kako su smešteni u Zelengoru bilo problema jer su neki viši činovnici MUP-a dobijali dvokrevetne i trokrevetne sobe samo za sebe, pa je ideja smeštanja lakše obolelih u ovaj objekat napuštena i 130 pacijenata je trebalo da bude premešteno u Radon, u koji su inače smešteni srčani bolesnici i oni koji su na rehabilitaciji.

Fotografije koje nam je dostavio a koje su načinjene u petak, 17. aprila pokazuju kako se i pored prethodno pomenute odluke o zatvaranju parkova i zelenih površina, oboleli od koronavirusa nesmetano šetaju i druže sa drugim osobama na prostoru oko same privremene bolnice.

On takođe navodi kako se pacijenti u Banji potpuno slobodno kreću do obližnjih trafika i prodavnica te da do početka najdužeg policijskog časa tokom vanrednog stanja nije video nijedno službeno lice koje obezbeđuje privremene bolnice i sprečava pacijente da napuste ove objekte.

Zelengora
Okupljeni ispred Zelengore i pored zabrane; foto: Građanin

O problemima u organizaciji i smeštaju pacijenata u Niškoj Banji pisala je prethodne nedelje juGmedia, koja je u svom tekstu navela da se 40 pacijenata iz Leskovca, među kojima su prvenstveno zdravstveni radnici, pobunilo jer su u toku večeri trebali da budu premešteni iz Zelengore u Radon gde su, kako tvrde, trebali da budu smešteni sa pacijentima koji imaju obostranu upalu pluća i jak kašalj.

„Ovde je pobuna. Polovina nas stoji ispred soba, druga polovina ispred hotela, ne žele da uđu jer se boje da se ponovo ne zaraze. Tražimo da nam omoguće isti raspored kao u Zelengori. Prošli smo kroz golgotu i sada kada smo pred izlečenjem, ne želimo da se ponovo zarazimo jer niko do sada od stručnjaka ne može pouzdano da tvrdi da izlečeni pacijent ne može ponovo da dobije COVID-19“, izjavila je zdravstvena radnica za juGmediu.

Građanin Niške Banje koji nam se obratio u svom pismu zabrinuto postavlja pitanje zbog čega su oni sa lakšim simptomima u karantinu, odnosno u privremenim bolnicama ukoliko im je omogućeno da dolaze u bliski kontakt sa članovima porodica?

On navodi da se banjski stanovnici s pravom pitaju da li će uskoro doživeti sličnu sudbinu kao korisnici Gerontološkog centra u Nišu, dok zabrinuto napominje da nije siguran ko bi u tom slučaju bio odgovoran.

“Da li će neko biti krivično gonjen u slučaju širenja zaraze zbog ovakvih propusta? Ko će biti odgovoran za smanjenje posete turista Niškoj Banji u narednom periodu, nakon normalizacije, za šta se mi (građani, prim. aut.) već godinama predano zalažemo?”, samo su neka od pitanja koje ovih dana muče meštane najmanje niške opštine.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs, ukupan broj Nišlija koji su oboleli od COVID-19 iznosi 971, dok je prema podacima niškog Kliničkog centra, u Nišu trenutno hospitalizovano 1040 osoba.

Od 1040 osoba, u prostorijama samog Kliničkog centra sa potvrđenim prisustvom virusa smešteno je 452 pacijenta, u privremenim bolnicama u niškoj hali Čair, studentskim i učeničkim domovima trenutno se nalazi 414 pacijenata sa blažom kliničkom slikom ili bez simptoma, dok je u Zelengori hospitalizovano 173 pacijenata.