komarac

Javno-privatno partnerstvo u oblasti dezifekcije, dezinsekcije i deratizacije kao i Ambrozije, skupština grada Niša usvojila je kao predlog za novo trošenje višestruko veće sume od dosadašnje, a pokrila ga je odlukom većine koju čine SNS i SPS u gradskom parlamentu.

Javno-privatno partnerstvo će u ovom slučaju da košta 60 miliona godišnje a period na koji se potpisuje je 180 meseci, tj na 15 godina.

U prethodnim godinama, usluga zaprašivanja komaraca kretala se od 3 do 9 miliona dinara, dok je podatak koji smo dobili od Uprave za komunalne delatnosti govori da nije urađeno “mapiranje Ambrozije na teritoriji Niša” tako da je deo ove nabavke raspisan paušalno, što navodi više naših izvora iz veterinarske struke.

Tako je za posao koji bi možda koštao najviše 20 miliona dinara, javna nabavka od 60 miliona potpuno dobar pomak u novčaniku već unapred poznate firme koja će da dobije na ovom tenderu, koji je već raspisan. I to nesamo da košta bar tri puta više, nego je raspisana na 15 godina, da se osigura biznis i po prestanku vlasti koja je isti tender raspisala… pojašnjavaju naši izvori iz ove oblasti.

Od nadležne uprave za komunalne delatnosti u prethodnom periodu jako sporo dobijamo podatke po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, u velikom broju slučajeva dostavljaju podatke u roku od 40 dana, dok je zbog nekih nepotpunih innamerno šturih odgovora podneta žalba Povereniku.

Jedan od primera javno-privatnog partnetrstva jeste i ugovor o javnom prevozu na 7 godina koji je potpisala Direkcija za javni prevoz sa tri prevoznika, gde ceo ugovor košta 10.6 milijardi dinara i po tome je najvrednija nabavka u istoriji Niša.

Nenad Stanković Direkcija ja zavni prevoz
Nenad Stanković, većnik za izgradnju i “glavni akter” u gradskom prevozu grada Niša, osoba koja je zaslužna za JPP o javnom prevozu u Nišu.

Drugo javno-privatno partnerstvo u Nišu je tender za javnu rasvetu, koji je u fazi završetka jer su skoro sve sijalice u gradu zamjenjene, a po podacima koje imamo sa ove javne nabavke, Niš faktički plaća zamenu sijalice 755 Eura.

Po drugim pisanjima kolega novinara iz celog regiona, javno privatna partnerstva na kraju padnu na teret građana i nikad skoro nisu isplatljivi bilo kome drugom sem partneru iz date oblasti.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.