Svetlana Mitić direktorka Pčelice

Svetlana Mitić, direktorka predškolske ustanove Pčelica, podnela je krivičnu prijavu za krivično delo “proganjanje” iz člana 138A krivičnog zakonika protiv urednika Niške inicijative Srđana Nonića. U svojstvu građanina, Nonić je danas dao izjavu pred dvojicom inspektora Uprave kriminalističke policije u glavnoj zgradi MUP-a u Nišu.

Svetlana Mitić je u tekstu krivične prijave navela da je u kontinuitetu od 2021. godine konstantno praćena i snimana od strane Nonića, kao i da zbog toga ima narušeno zdravlje i druge probleme. Navela je i da za cilj Nonić ima nameru da joj se neovlašćeno približi verbalno i fizički, i ugrozi tim svojim ponašanjem njeno zdravlje i sigurnost.

Nonić je između ostalog izjavio sledeće u zapisnik:

Svi navodi su potpuna izmišljotina i glupost. Tužno je što organi gonjenja treba da se bave ovakvim retardiranim navodima. Svi moji snimci su javni, ja nemam nikakav fizički odnos sa Svetlanom Mitić i insinuacije da je to moj cilj, da joj se približim, su potpuna glupost.

Ako je Svetlana Mitić uznemirena pitanjima novinara kao javni funkcioner koji ima smanjeno pravo na privatnost jer se radi o javnom inetersu, neka se bavi nekim drugim poslom, hortikulturom ili neka uči decu japanskom jeziku. Moj rad na temu Pčelice i Svetlane Mitić je sagledavanje svih aspekata odgovornosti javnih finkcionera i u javnom inetersu.

Ovo nije prva krivična prijava koje je podneta protiv Nonića, ali ne samo njega, jer je sadašnja poslanica Jelena Milošević takođe bila na saslušanju zbog navodnog uznemirenja javnosti, kada je zajedno sa Nonićem iznela u javnost aferu sa Plazma keksom i isteklim rokom u sada već poznatoj aferi.

Nonić je davao izjavu i povodom krivične prijave za odavanje službene tajne, jer je autor teksta u kome je izneo podatke o lošem vrednovanju rada Pčelice od strane Ministarstva prosvete. Svi postupci do sada su  odbačeni od strane Osnovnog tužilaštva.

Svetlana Mitić je u postupku koji smo razotkrili kao medij, priznala krivično delo “zlupotrebe službenog položaja” i po oportunitetu se nagodila sa Višim tužilaštvom, uplatila određenu svotu novca i tužilaštvo je obustavilo postupak protiv  direktorke Mitić.

Direktorka Mitić je imenovana u drugi mandat direktorke Pčelice od strane ministra Ružića, u vreme kad je bio u tehničkom mandatu ministra. Više negativnih izveštaja prosvetne inspekcije nije rezultiralo razrešenjem direktorke Pčelice i pored zakonskih odredaba koje nalažu ovakav potez posle izveštaja i preporuke inspekcije.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.