Autor: BIRN, Javno.rs, Niška Inicijativa.


U tekstovima koje smo objavljivali u ranijem periodu kao i po dokumentima koje smo uključili u tekst, vidi se opseg radova koji je potreban za zamenu javne rasvete u Nišu. Troškovi za tender će se pokrivati iz uštede električne energije.

Na tenderu od 1.6 milijardi pobedio je konzorcijum „Resalte“ i firmi „Emporio team“ i „Elgra vision“. Firma “Feman” koja je podizvođač u mnogim gradovima firmama koje su pobedile na tenderu nije prihvaćena jer nije bila potpuna dokumentacija. Vlasnik firme “Resalta” Mark Krendal je bivši šef Ane Brnabić.

Kao i do sada, svi veći tenderi, Javno-privatna partnerstva i veliki interesi grada i građana za napretkom uvezani su sa unapred poznatim firmama. U pretragama i sakupljanju informacija iz ovih oblasti, sa skoro svih istraživačkih izvora, došli smo do apsolutnog mišljenja svih konsultovanih izvora, da u regionu i kod nas u Srbiji, sva Javno privatna partnerstva na kraju padnu na teret poreskih obveznika iliti običnih građana i budžeta u lokalnim samoupravama. Bilo da li se radi o rasveti, prevozu ili bilo kom drugom segmentu koji je na “rasprodaji”.

Eneregetski menadžer grada Niša (da, nije izmišljeno, stvarno postoji ta funkcija!), kaže da će ovaj potez vlasti unaprediti život građana i smanjiti zagađenje i štetne emisije gasova. Sem te floskule, nismo našli nijedno uporište u realnom životu za ovu izjavu. Stav redakcije je da se već unapred zna ko će dobiti ugovor i koliko para će inkasirati po njemu.

U odluci koju smo objavili, nema nikakvog matematičkog realnog i u realnosti objašnjenog razloga za već pripremljen teren nameštanja tendera i JPP. Nigde ne mogu da se nađu izvodi za utrošenu električnu energiju, spisak i popis mesta, svetiljki i opreme, da se sve to lepo ukalkuliše u cenu. Dakle, ne postoji adekvatno objašnjenje za ovakve cifre, već samo šture odluke.

Da li neko od nas protiv energetske efikasnosti? Naravno da nije, ali smo protiv dranja kože sa leđa građana kao i bogaćenje jedne te iste klike koja se uvezala na svim nivoima. Sve to se lepo uvezalo sa nasposobnošću javnog sektora da radi poslove za koje su debelo plaćeni. Kad uskoro sve prebacimo u ruke nekoliko firmi, možda i neće biti potrebe za javnom sektorom. Sve će biti u rukama… ma znamo već koga.

Evo primera kako BIRN vidi poslove iz svog istraživačkog ugla u prethodnom periodu u Srbiji:

Od 2016. godine grupa mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi dobila je u postupku javnih nabavki ugovore vrednosti više od 25 miliona evra za poslove obnavljanja javnog osvetljenja u nekoliko gradova u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka.

Istraživanje koje su sproveli BIRN i mađarski online portal Direkt 36 pokazuje da su te kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Orbana, Vučića i srpske premijerke Ane Brnabić.

Vodeću ulogu u uvođenju LED osvetljenja u Mađarskoj imala je firma Elios Innovativ Zrt osnovana 2009. godine. Firmom su rukovodili Ištvan Tiborc, 32-godišnji suprug Orbanove najstarije ćerke Rahel i njegov prijatelj i poslovni partner Balint Erdei. Godinu dana kasnije firma je krenula sa poslom uvođenja LED osvetljenja u desetini gradova u Mađarskoj.

Firma je otvorila svoj ogranak u Srbiji u decembru 2014. godine, samo nekoliko meseci nakon što su Orban i Vučić, tadašnji premijer Srbije, održali prvu zajedničku sednicu Vlada.

U istraživanju koje su sproveli BIRN i Direkt 36 otkrivene su veze između Eliosa i firmi koje rade u Srbiji – Elios SRB, ESCO Elios, ENEF-Energetska efikasnost i firme U Light Kft, koja je otvorila ogranak u Srbiji.

U poslove uvođenja LED osvetljenja sa ovom mrežom povezanih kompanija ušle su i Južna Bačka, Keep Light i Somborelektro, kao i Resalta, slovenačka firma čiji je suvlasnik investicioni fond na čijem je čelu nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić.

Orbanov zet napustio je firmu aprila 2015. godine nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvetljenje u Mađarskoj. OLAF je nakon istrage u svim slučajevima pronašao „ozbiljne nepravilnosti“ i „sukob interesa“, a u 17 slučajeva i „organizovanu prevaru“.

Njegov prijatelj Balint Erdei firmu je napustio sedam meseci kasnije. Međutim, u februaru 2016, Elios SRB je preuzela druga Erdeijeva firma – Woody Holding, koja se danas zove Redwood Holding.

Novinari BIRN-a i Direkt36 pitali su Orbana i Vučića da li su njihovi dobri politički odnosi doprineli saradnji firmi koje su bliske njima i njihovim političkim strankama.

Predstavnica za štampu predsednika Vučića odgovorila je da ovo nisu pitanja za predsednika.

„On ne odlučuje o tenderima, ne bavi se rasvetom. Postoje zakonske procedure koje tokom tendera moraju biti poštovane, te vas molim da ukoliko postoji bilo kakva sumnja u ispravnost istog, pitanja pošaljete instituciji koja je tender raspisala”.

Iz pres službe Orbana rekli su da se „premijer ne bavi poslovnim pitanjima“.

Sa pažnjom čekamo još jedno Javno privatno partnerstvo koje će biti napredak za građane Niša, za neke sigurno, za ostale (što bi rekle Nišlije) će si vidimo. Originalni dokument sa detaljima odluke možete preuzeti u dnu teksta.

I naravno, šta bi mi bez vas iliti Hvala vam što postojite.

Author

odluka SG Niša o pristupanju JPP u sferi javne rasvete u Nišu
Naziv dokumenta ubaciti ovde