Sotirovski

Grad Niš je novim javno privatnim partnerstvom zaključio ugovor na 15 godina i godišnje će da plaća 60 miliona dinara za usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i suzbijanja ambrozije. Grad Kragujevac za ove namene pored činjenice da je ugovor zaključen na 12 meseci, plaća oko 2.2 miliona dinara. Zašto Niš plaća ovu uslugu ovako skupo, pitamo smo nadležne.

Niš i nadležna Uprava za komunalne delatnosti koja stoji iza ovog ispumpavanja para na “legalan način” nemaju nikakvo mapiranje za Ambroziju, a dezinfekcija nije rađena nikada do sada, pa su projekcije oko cene koja je višestruko prenapumpana apsolutno dogovor sa pojedincima koji će imati koristi ispred ovih firmi.

Kragujevac ima površinu od  835 km kvadratnih, dok je Niš po površini manji i ima 597 km kvadratnih površine. Ova usluga se se planira po površini prostora koji se tretira. Iako je veći po površini, Kragujevac plaća 30 puta manje uslugu dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Usluga avionskog prskanja ulazi samo sa 5% ukupnog iznosa ovih usluga. Firme koje su dobitnici na ovoj nabavci su niški Sanit M&M doo Niš sa 30%, Ekos DDD Doo iz Surčina sa 65% i Jat poljoprivredna aviacija sa 5% učešća.

Ista firma u oba grada radi većinski deo javne nabavke o JPP o kojoj ovde pišemo.


Pitali smo Gradonačelnicu Draganu Sotirovski da nam da odgovor na sve ove detalje, evo odgovora koji sumnjamo da je pisao neko drugi a koji nam je prosleđen:

Dragana Sotirovski
Niš je odlukom većine doneo odluku da plaća 40 puta više uslugu

Kragujevac je budzetirao veca sredstva od onoga sto tvrdite, što sam proverila posle Vaše tvrdnje.
Za razliku od Niša, Kragujevac ne radi komarce iz vazduha, niti uništavanje ambrozije. Ne radi dve sistemske deratizacije, niti sprovodi usluge za škole i vrtiće. To su samo neke od razlika.
JPP koje je istoimenim zakonom propisano podrazumeva usluge koje se ponavljaju svake godine što javnom partneru tj. Gradu olakšava funkcionisanje jer je praksa pokazala (a to ste i Vi tekstovima dokazivali, da zbog zakasnjenja tendera ili njegovog obaranja i sl., često svi ti procesi kasne, posebno kada je zaprašivanje komaraca u pitanju.
Ako pogledate budžetirana sredstva za prethodne godine, dodajući uslugu ambrozije, uz pretpostavku rasta cena i proširenja grada, kao i sve dodatne rizike, dobicete opravdanu sumu novca koja se na godišnjem nivou izdvajala tj.izdvaja za te poslove.
Zakon jasno propisuje rok od 5 do 50 godina za trajanje ugovora, 15 godina je sasvim realan rok za uspotavljanje jasno definisanog posla u interesu gradjana, smanjenja komplikovane administracije i dodatnih rizika ali i isplativosti usluge od strane privatnog partnera koji uslugu pruza.

Sagovornik redakcije je stručnjak u ovoj oblasti i kratko se osvrnuo na komentar Gradonačelnice i pijasnio sve detalje:

1) To što radi prskanje iz vazduha tj aviona, samo olakšava posao onom što prska jer mnogo brže odradi a privredna avijacija učestvuje samo sa 5% cene kako piše u ugovoru, tako da navodi da je mnogo skuplje raditi uslugu iz vazduha uopšte nije tačna.

2) Ambrozija u Nišu opšte ne postoji, to je karakteristično za Vojvodinu, na teritoriji Niša nije zabeležena lokacija na javnoj površini sa ambrozijom tako da JPP partner nema šta da uništava, ambrozija je dodatno ubačena i proglašena da bude zvučnije i da izgleda kao da partner ima više posla. Dokaz za ovo je i člinjenica da nije rađeno mapiranje za ambroziju, što je bio prvi logičan korak.

3) Kragujevac ima u ovu cenu uračunatu i dezisekciju krpelja dok Niš ima samo dezinsekciju komaraca.

4) Nisu tačni navodi da u Kragujevcu nemaju deratizaciju u školama i vrtićima jer to stoji u javnom pozivu na svim javnim ustanovama i nigde ne odvaja ove ustanove, pa je nejasno odakle Sotirovskoj ovaj izmišljeni podatak.

5) Glupost sa “zakašnjenjem tendera” pa je zato bolje JPP, da se tender na vreme raspiše na početku godine januara sve se rešava u roku.

6) Što se tiče budžetiranje Kragujevca za ove namene krajnji rezultat je odličan a to je 1) Deratizacija 990.000din a procenjena vrednost 1,5 miliona 2) Dezinsekcija komaraca 1.140.000din procenjena vrednost 1,5 miliona, 3) Dezinsekcija krpelja 80.000dinara, procenjena vrednost 500.000din, tako da je sve ukupno plaćeno 2.21 milion a procenjena vrednost je bila ukupno 3,5miliona, dok je u Nišu vrednost 60 miliona a toliko je i procenjena vrednost i sve to sa JPP na 15 godina više je nego očigledno da se radi o nameštanju i korupciji. To što je vladina komisija prihvatila projekat JPP,  govori da su gledali pravno formalne karakteristike, a ne predviđanjem ko će i po kojoj ceni da dobije JPP niti visinom procenjene vrednosti jer su to usko stručna pitanja u smislu cene koštanja i da je interes grada Niša da ta cena bude niža a ne viša.

Naš izvor zaključuje da nijedno stručno lice iz oblasti zoohigijene i ddd nije odobrilo ovakav projekat i ugovor već je sve rađeno na silu i bez pitanja struke, pa se zato i dobijaju ovakvi bezvezni i neozbiljni odgovori.

Javno-privatno partnerstvo će u ovom slučaju da košta 60 miliona godišnje a period na koji se potpisuje je 180 meseci, tj na 15 godina.

U prethodnim godinama, usluga zaprašivanja komaraca kretala se od 3 do 9 miliona dinara, dok je podatak koji smo dobili od Uprave za komunalne delatnosti govori da nije urađeno “mapiranje Ambrozije na teritoriji Niša” tako da je deo ove nabavke raspisan paušalno, što navodi više naših izvora iz veterinarske struke.


Vrlo je simptomatično da o svim temama koje istražujemo vezano ua rad organa i uprava, na novinarska pitanja Gradonačelnica poznaje sve detalje kao sručnjak iz date oblasti, dok nadležna uprava ćuti kao zalivena i nemaju odgovore, informacije i ne oglašavaju se.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.