Sportski savez Niša

Konkurs za sport grada Niša za 2024. godinu je završen i rezultati su pokazali ono što je standardno za Niš u zadnje dve decenije. Klubovi od posebnog značaja, dobili 134.8 miliona dinara, takmičarske aktivnosti u zemlji i inostranstvu zajedno oko 11.6 miliona dok je rekreacija u širem smislu kroz više oblasti konkursa sagledana sa 13.4 miliona dinara iliti sa oko 8% ukupnih para.

Konkurs za sport je pored kašnjenja većeg nego prethodnih godina, dodelio oko 165 miliona dinara ukupnih sredstava. Jedan od najvećih dobitnika i ove godine je Sportski savez Niša, diskutabilna organizacija koja se bavi svime sem onim što Zakon o sportu i status Sportskog saveza i propisuje. U Pirotu, postoji poseban konkurs za rekreativne programe za letnji i zimski raspust, gde se klubovi javljaju koji rade besplatne programe.

Sportski savez je u redovnom postupku dobio malo manje od 12 miliona dinara, od čega milion dinara za program “stop, svi na sport” koji je do sada bio manifestaija od nekoliko dana, sa decom iz osnovnih škola, gde se u svakom danu od oko 4 dana aktivnosti odigravaju aktivnosti u nekoliko sportova, gde klubovi koji imaju potpisane ugovore o saradnji sa Savezom, održavaju te aktivnosti u okviru programa. Tu je naravno uključena i Policijska uprava u Nišu, koja je uključena u ove aktivnosti, nesvesna svoje uloge u paradiranju sa organizacijom koja je bila pod raznim istragama u zadnjoj deceniji. Sportski savez Niša je više godina unazad zadužen za naplatu karata kao “organizator” Kupa Radivoj Korać, pa se kroz finansijske izveštaje “ovog čeda svih vlasti”, vidi prihod na računu za 2022. godinu od oko 60 miliona dinara.

Milionski iznosi za Sportski savez Niša na gradskim konkursima; foto: printscreen
Konkurs za sport: milionski iznosi za Sportski savez Niša na gradskim konkursima; foto: printscreen

Najveći pojedinačni pobednik konkursa je FK Radnički, koji je dobio 30 miliona dinara. Sportovi koji su dobili najviše para od grada jesu kao i do sada popularni sportovi, u smislu sportske politike, politike i “finansranja podobnih i jataka”. U skoro svim takmičarskim sportovima, naročito grupnim, Niš beleži loše rezultate, dok u pojedinačnim sportovima imamo i slučajeve ponekog dobro rezultata. Mahom se svi klubvoi sa milionskim budžetima krase kupljenim igračima dok je organizovano bavljenje podmlatkom i decom, stvar daleke prošlosti.

Po količini novca prednjači fudbal, rukomet, plivački sportovi, košarka, stoni tenis, tenis, ali i svi borilački sportovi. U borilačkim sportovima imamo i dalje fantomske klubove koji nemaju nikakve aktivnosti, takmičarske i rekreativne, ali je primetan i veći broj organizacija koje nisu bile vidljive sa aktivnostima do sada, iako su bile vidljive u finansijama koje im se daju.

Author

Rešenje o dodeli sredstava za sport u 2024. godini

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.