Dragana Sotirovski

Sud časti NUNS-a po zadnjim podacima koje smo dobili, nije pokrenuo nikakav postupak protiv trenutne Gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski zbog izjava i odnosa prema nekim novinarima koje je imala u toku 2021. godine. Po izjavama same Sotirovski date medijima, u NUNS je primljena pre više od 10 godina, dok je trenutno njeno “članstvo zamrznuto” jer od kako je postala Načelnica okruga, nije više bila u mogućnosti da se bavi novinarstvom.

Sud časti NUNS-a zbog upravo tog “zamrznutog statusa članstva” neće da odlučuje, već će po odluci Sotirovski da se vrati (ili ne) u novinarsku struku odlučivati po eventualnom odmrzavanju statusa. Avgusta 2021. godine je najavljeno od strane Bodrožića da će Sud časti odlučivati u septembru mesecu 2021. godine po ovom pitanju. Sud časti može da odlučuje po prijavi ali i po sopstvenom pokretanju postupka za neki prekršaj.

Bodrožić Foto NUNS
Žaljko Bodrožić, Predsednik NUNS-a

Kontaktirali smo NUNS i Željka Bodrožića koji nam je u potpunosti pojasnio detalje oko navodnog procesa protiv Dragane Sotirovski:

Pitanje članstva Dragane Sotirovski u NUNS-u prvo su postavili, naravno, niški novinari, naši članovi, a ja sam onda razglasio i najavio da će se o tome izjasniti Sud časti. I još sam to u nekoliko navrata potvrđivao zainteresovanim novinarima, čak pripremio prijavu Sudu časti, ali se ispostavilo da sam bespotrebno zamajavao i sebe i druge, i izvinjavam se zbog toga. Aktuelna gradonačelnica Niša i uticajna članica Srpske napredne stranke je zamrzla svoje članstvo u NUNS-u, poštujući naš statut, još onomad kad je imenovana za načelnicu Nišavskog okruga i postala javna funkcionerka, te nema potrebe da se Sud časti izjašnjava o njenom članstvu. Ako ikada odluči da prekine lukrativnu političku karijeru i vrati se novinarskom poslu, tad će se Sud časti izjašnjavati o njoj. Naravno, NUNS će uvek reagovati kada naša bivša koleginica sa pozicije moći napada novinare i otežava im rad. Žao mi je što se iz jedne dobre novinarke izrodila tako bezobzirna političarka, ali novinarski život u Srbiji je težak i mnogi iz naše branše su poklekli i predali se.

Dragana Sotirovski nam je odgovorila na pitanja oko Suda časti i samog članstva u NUNS-u:

I kada odmrznem status sigurno neću biti član NUNS-a u kome sam bila više od pola karijere. S obzirom na to da su se pokazali vrlo neprofesionalnim u više slučajeva, bilo bi mi ispod časti da se tamo vratim.
Drugi razlog je što su primili veliki broj članova koji sebe nazivaju novinarima, a da to nisu!
Naravno, nikada nisu sankcionisali svoje članove za neprofesionalno ponašanje prema sagovornicima jer to što je neko novinar ili član NUNS-a ne znači da može da zloupotrebljava taj status za nedolično ponašanje na terenu.
Stavovi Suda časti takvog udruženja me ne interesuju.

Podaci dok kojih smo došli govore da veliki broj dopisnika većih medijskih kuća u Nišu nisu članovi ni NUNS-a ni UNS-a, o čemu ćemo pisati u nekom narednom tesktu, dok su članovi NUNS-a iz Niša i neki radnici prorežimskih medija i urednici u njima.

Kad smo kod slobodnih medija, evo i jednog starog skeča na tu temu, koji iz nekog razloga nije bio smešan većini “nezavisnih novinara u Nišu”:

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.