Babović

Da li su hakeri sprečili načelnika Nišavskog upravnog okruga Predraga Babovića da podnese izveštaj o primanjima i imovini Agenciji za sprečavanje korupcije. Po dokumentu koji smo dobili do Agencije, hakerski napad je sprečio da mejl sa formularima 2020. godine. “otputuje mejlom do agencije”, jer je sajt i server Okruga bio pod napadom hakera.

Hakeri su izgleda krivi što je Predrag Babović dobio generisanu poruku da je mejl prosleđen Agenciji oktobra 2020. godine, ali da je očigledno došlo do nekog problema zbog hakovanja pa isti mejl nije stigao do Agencije. Rok za podnošenje izveštaja po stupanju na funkciju je 30 dana. Izveštaj je podnet januara 2024. godine, posle više od 3 godine zakašnjenja.

To nije sprečilo Babovića da septembra 2022. godine traži od Agencije saglasnost da obavlja specijalistički staž u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Niš, gde navodno obavlja specijalizaciju van radnog vremena načelnika Okruga. U ovom slučaju, komunikacija se odvijala bez problema, jer očigledno nije bilo hakerskih napada na Okrug.

Zašto ova priča “ne pije vodu”?

U rešenju Agencije koje nije uzelo u obzir “hakerski napad na servere okruga koji je trajao skoro godinu dana”, jasno se pojašnjava da se izveštaj ne šalje mejlom kao što je Babović naveo u izjavi, već na sledeći način:

Shodno navedenom, izveštaj Agenciji se ne podnosi elektronskom poštom, već kreiranjem naloga na sajtu Agencije, popunjavanjem obrasca na samom sajtu i kasnije po generisanju izveštaja i pristupne šifre, isti se može potpisati i štampanjem poslati poštom ili elektronskim potpisom potpisati na sajtu Agencije.

Hakeri, Agencija i Babović
Hakeri, Agencija i načelnik Babović

Iako je zakašnjenje za prijavu imovine bilo duže od tri godine, ostaje nepoznato da li je za kompletno zakašnjenje oko prijave imovine kriv “hakerski faktor” ili ljudski faktor drugog tipa.

Agencija je odlučila da samo u ovom slučaju izda “opomenu” Baboviću jer smatra da se tim činom upozorava i apeluje da se ubuduće pridržava zakona.

Načelnik Babović je na čelu Upravnog okruga od 0ktobra 2020. godine, funkciju je preuzeo od sadašnje Gradonačelnice Dragane Sotirovski, a u njegovom mandatu, odlukom Gradskog Veća grada Niša, okrug je ostao bez garaže koja je služila za rad samih inspekcija u okrugu, o čemu smo već pisali u ovom tekstu.

Evo i nekoliko snimaka Predraga Babovića sa odlaska na miting i sa skupova SNS-a:

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.