Komisija za planove

Danas je održana javna sednica Komisije za planove zbog izmena Plana detaljne regulacije GO Palilula. Skoro bez medija i bez javnosti ova “javna sednica” je održana u Oficirskom domu u Nišu.

Uz nekoliko zainteresovanih stranaka, pored Komisije za planove imali smo i jednu poslanicu iz redova Dveri, Tamaru Kerković i dva člana Niške inicijative. Sednica je protekla relativno mirno.

Zamerka poslanice Tamare Kerković Komisiji za planove je bila da je i ova “javna sednica” zakazana kao svaka druga javna rasprava, pa je navela da jedino Sprski telegraf jeste preneo ovu vest, kao i da skoro nije bilo javnosti.

Komisija za planove, javna rasprava
Javnost na zasedanju Komisije za planove

Iako na godišnjem nivou Niš izdvaja oko 80 miliona za javno informisanje, kao i da mediji dobijaju značajna sredstva mimo konkursa za medije, javna uprava na svakom nivou ne koristi te medije za najave ovakvih događaja, već samo za kampanjske kreirane događaje političkog žanra.

Ne postoji prepreka da se svi mediji koji dobijaju javna sredstva, iskoriste da se u duhu dobre javne uprave pozovu da obaveste javnost o ovakvoj javnoj raspravi, uvidu, javnoj sednici.

Ovaj sindrom fingiranja javnih debata, rasprava i uvida, nevidljivih ili najava u zadnjem trenutku,  tradicija su od kada bilo ko od nas prati rad javnih organa i vlasti u Nišu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.