Oko sokolvo u Nišu

Grad Niš i resorno zadužena Uprava za finansije, ne znaju koliko su prihodovali od naplate skoro 7000 izdatih prekršajnih naloga koje je Komunalna milicija izdala od početka kažnjavanja kroz sistem Oko sokolovo.

Upravi za finansije grada Niša poslali smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja da nam dostave koliko je grad prihodovao od kazni po odluci o komunalnom redu grada Niša koje je Komunalna milicija izdala kroz video nadzor sistema Oko sokolovo.

Uprava je odgovorila da nema uvid u podatke jer je račun isti za sve kazne koje proizilaze iz rada komunalnih i drugih službi u Nišu. Iako u nacrtu Budžeta postoji deo u kome se u prihodovnoj strani vidi iznos od “kazni”, ovakav pojedinačan podatak o prihodi grada nije moguće dobiti.

Oko sokolovo
Grad Niš ne zna iznose koji mu se uplaćuju od kazni

Po podacima koje smo dobili od druge uprave, Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove koja je resorno zadužena za Komunalnu miliciju i samim tim evidentiranje kazni kroz sistem Oko sokolovo, dobili smo konkretan podatak o broju napisanih i storniranih kazni.

Po evidenciji ove uprave a po zahtevu koji smo i njima poslali, od najavljenog početka kažnjavanja koji je bio 1.avgust 2022. pa do trenutka slanja našeg zahteva, izdato je 6613 kazni. Takođe je stornirano oko 330 prekršajnih naloga, ali bez detalja o tim kaznama jer ih nismo ni tražili.

Dejan Kovačević koji je odgovoran za rad Komunalne milicije, pojasnio je da je naplata kazni krenula u drugo polovini avgusta meseca. Iz drugih izvora informacije govore da je u jednom danu bilo i preko 600.000 dinara od naplate kazni.

Ukoliko pretpostavimo da je najmanja kazna za komunalni prekršaj koji evidentira sistem Oko sokolovo 2500 dinara, lako možemo doći do cifre od oko 15 miliona dinara, koji su sada čista zarada grada.

U jednom danu Sistem Oko sokolovo evidentira i do 70 kazni, ali ne za parkiranje već po Odluci o komunalnom redu grada Niša.  U ovaj broj ne ulaze doplatne karte za parkiranje koje naplaćuje Parking servis po Zakonu o obligacionim obavezama, gde je doplatna dnevna karta sada preko 1100 dinara.

Author

odgovor Uprave za finansije:

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.