Sportski centar Čair

Milionski dugovi koje imaju neki sportski klubovi prema Sportskom centru Čair, krenuli su da se izmiruju u ovoj godini. Iako su većina tih klubova na budžetu grada Niša, u prethodnim godinama, isti klubovi nisu plaćali zakupe prostorija i prostora za trening sportskom centru Čair niti su izmirivali dugove.

Milionski dugovi su u ovoj godini krenuli da se izmiriju, pa je po rečima Branke Aranđelović direktorke SC Čair, sada dugovanje klubova okvirno oko 2 milona dok je ukupno dugovanje bilo prošle godine oko 10 miliona.

Branka Aranđelović SC Čair

Sve smo pokrenuli da se izmiri, za hotel, zakup prostorija i termina. Sve će biti isplaćeno, dok će se prekinuti saradnja sa onim klubovima koji nisi potpisali da će da izmire dugovanja prema nama, pojašnjava direktorka Aranđelović.

Spor sa Radničkim je vredan 5 miliona, posle nove godine se nastavlja suđenje, čekamo ishod na sudu, najveće dugovanje do sada je imao Vatrpolo klub Nais, ali ima dosta drugih dužnika, dodaje direktorka Sportskog centra Čair.

I pored jasne zakonske odredbe da sve besplatne termine treba da deli Sportski cenatr Čair, po staroj tradiciji iste termine deli i dalje Uprava za društvene delatnosti preko Odseka za sport. To je uvek bio partijsko drugarski plen u sportskim krugovima od početka višestranačja u Nišu. Isti taj sportski lobi, preživeo je sve promene vlasti i nijedna ga nije do sada izbacila iz poznatih aršina rada.

Dragana Sotirovski
Milionski dugovi iako su baš ti klubovi dobijali milione

Na jučerašnjoj javnoj raspravi povodom budžeta za 2023. godinu, Gradonačelnica Dragana Sotirovski je istakla da postoje velika dugovanja klubova prema Sportskom centru Čair, kao i da postoje klubovi koji su milionska sredstva koje su dobijena od republike toliko “brzo” i “nepravilo” potrošili, pa je zato i uvedeno smanjenje ukupnih direktnih davanja za sport.

Da se prisetimo, na kraju 2021. godine, republička vlast je odlučila da pomogne niški sport sa dodatnoh 200 miliona dinara. Ta sredstva su se podelila bez ikakvog konkursa i kriterijuma, već isključivo po diskrecionom pravu za sada po nepoznatoj metodologiji ili po metodologiji “njima trebaju više novci”. Dok se ne vidi konkretan kriterijum zasnovan na kom zakonskom aktu, postojaće osnovana sumnja da se ovako radilo.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.