Javna rasprava o budžetu grada Niša, ove godine najavljena je 8 sati ranije iz press službe gradske kuće. Kao i ranijih godina, institucije koje se brinu o niškim finansijama, nisu se potrudile da nacrt predstave javnosti u duhu “dobre javne uprave”.

Poziv na javnu rapravu je poslat danas malo posle 9 časova, poziv je stigao na mejl redakcije, dok je najava postavljena na sajt grada nepunih 24 časa pre same rasprave. Koliko je potrebno građanima kao i stručnoj javnosti da izvrše uvid u nacrt odluke o budžetu, pitaćemo naše sagovornike. Ovo je primer loše prakse koji je nastavljen u lošijem tonu u odnosu na prošlu godinu. na zvaničnom sajtu grada Niša, u sekciji “Budžet” stoje podaci za 2022. godinu.

Javna rasprav o budžeti u učešće građana u Nišu
Niš na skoro zadnjem mestu u učešću građana u “javnoj raspravi”

Po podacima koje smo objavili prošle godine, Niš je skoro na zadnjem mestu po kvalitetu i kvantitetu u učešću u odlukama koje se tiču budžeta u Nišu. Izveštaj o prošlogodišnjoj debati poogledajte na ovom linku.

Ilija Živković i javna rasprava o budžetu u Nišu
Živković koa istraživački novinar nije u mogućnosti da u ovako kratkom roku analizira nacrt budžeta

Objavljivanje poziva za javnu raspravu o nacrtu budžeta grada za predstojeću godinu manje od 24h pre održavanja same rasprave pokazuje eksplicitno želju gradske vlasti da iz svakog planiranja isključi njen najvažniji deo – građane. Nemoguće je da iko od stručne i zainteresovane javnosti, medijskih radnika, predstavnika civilnog sektora izvrši analizu tako važnog i preobimnog dokumenta u tako kratkom roku. Nažalost, ovakvo postupanje postaje negativan trend u Nišu, važno je zadovoljiti formu i reći da je rasprava postojala, dok će o suštini biti malo reči u šačici nezavisnih medija, pojasnio je aktivista i novinar Ilija Živković

Javna rasprava o budžetu i Jelena Milošević
javna rasprava opet u zadnji čas, dok se ne promeni vlast i sistem ostaće tako…

Jelena Milošević poslanica iz Stranke slobode i pravde pojašnjava da je vrlo jasna namera da se ne razmatraju predlozi javnosti i građana, jer skandalozno je misliit da može kvalitetno da se uradi bilo kakva analiza u 24 sata pred javnu raspravu. naravno da ćemo imati predloge, ali sumnjamo da će bilo šta usvojiti od njih, jer jednostavno tako radi SNS vlast. Ovo je fingirana transparetnost, ništa više od toga, nema ni trunke iskrenosti u radu institucija.

Javna rasprava kao paravan u Nišu
Poslanica Tamara Kerković misli da je ovo primer nebrige institucija za učešće Nišlija u bitnim odlukama

Pokret Dveri i Tamara Kerković narodna poslanica ovog pokreta su u saopštenju pojasnili poentu ovako kratkog vremena između zakazivanja:

Jasno je da ovakvim pristupom vlast u Nišu pokušava da sakrije neznanje, lopovluk i
nepravednu raspodelu sredstava Nišlija. Ovakvom antidemokratskom i bahatom
metodom sprečava se kompetentno informisanje građana i sprečava stvarna
participacija, savetovanje i donošenje odluka u korist građana.

Javna rasprava je zakazana za danas u 18 u Gradskoj kući.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.