JKP Mediana

JKP Mediana je u gubitku 21 miliona dinara prvom kvartalu 2022. godine. Dokument o poslovanju koji je dat Upravi za finansije grada Niša pokazuje negativan saldo, ali ne daje detalje zbog čega ovo preduzeće ima gubitke.

JKP Mediana je preduzeće koje broji preko 1100 radnika, godinama je u poslovnim problemima, najviše iz razloga što je služilo kao najpovoljnije mesto za udomljavanje partijskih kadrova. Pa je tako pre nekoliko godina broj radnika bio oko 1200, dok se bivši direktor ovog preduzeća na jednom radnom telu Skupštine grada “izleteo” i pojasnio broj operativaca po sektorima, gde je broj onih koji stvarno rade bio oko 300. Iste činjenice su nam potvrdili izvori iz samog preduzeća.

JKP Mediana
JKP Mediana kao jedan od omiljenih izbora za udomljavanje političkih kadrova

Prostom računicom može se doći do magičnog broja od oko 800 radnika koji su čista birokratija koja je administrativni višak radnika u ovom preduzeću. U finansijskim izveštajima prethodnih godina, oko 80% godišnjeg budžeta ovog preduzeća odlazi na plate, dok se oko 20% troši na tekuće troškove.

U prethodnim godinama nije bilo strano gradu ni Gradskom veću da otpisuju dugove ili da odobre kreditno zaduženje javnog sektora.

Po ovom sistemu radi skoro ceo javni sektor u Nišu, dok postoje preduzeća koja su “politički elitna”, pa je tako jako teško dobiti posao u Direkciji za javni prevoz, Parking servisu i Direkciji za izgradnju grada, dok su malo slabiji partijski bastioni ostala preduzeća javnog sektora u Nišu.

Za ove loše rezultate nije nikada postojala niti pravna niti politička odgovornost u gradu Nišu.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.