Javna rasprava o strategiji za mlade za period 2022.-2030. u Nišu, zakazana je u toku jučerašnjeg dana na FB strani kanelarije za mlade, dok je poziv medijima iz Gradske kuće stigao manje od dva sata od početka.

Javna rasprava o strategiji za mlade po informacijama do kojih smo došli u niškoj Kancelariji za mlade, govore da je kasno najavljena od strane MOS-a i da je u toku jučerašnjeg dana Ministarstvo omladine i sporta uputilo zahtev da se preko kancelarije i službi grada pozovu mediji i obaveste o vremenu i mestu održavanja javne rasprave.

Najav za javnu raspravu prethodnog dana na Fb strani.

MOS je objavio ovu informaciju na njihovoj FB strani dan pred samu raspravu, očekujući da će pažnja omladine biti usmerena na njihovu FB stranicu. Isto je urađeno i za raspravu u Beogradu, što je lako naći na strani MOS-a. Najava je bila i za raspravu u Beogradu dan pred raspravu.

Postavlja se pitanje, da li nadležni stvarno žele da čuju mlade?

Zbog toga ili zbog opšteg stanja u sferi omladine, na javnoj raspravi u Nišu bilo je oko dvadesetak osoba i organizacija ukupno, tj sala je bila poluprazna.

Javna rasprava o strategiji za mlade nije kasnila zbog nas, kaže Gradonačelnica Sotirovski

Gradonačelnica Dragana Sotirovski nam je potvrdila u telefonskom razgovoru da grad ne snosi nikakvu odgovornost za ovo kašnjenje javne rasprave o strategiji za mlade.

Javna rasprava o strategiji za mlade zakazana u zadnjem trenutku od strane Ministarstva omladine i sporta

Isto pitanje smo postavili i nadležnom državnom sekretaru u Ministarstvu omladine i sporta.  Državni sekretar Miloš Savić je dao sledeću izjavu:

Mladi su bili obrađeni u tesktu Niške inicijative pre nego što smo registrovani kao medij kroz temu finansiranja organizacija u Nišu u 2019. godini.

Danijel Dašić ne vidi ulaz u garažu u dokumentaciji
Danijel Dašić – programski direktor NKD-a

Danijel Dašić programski direktor NKD-a nam je dao i svoje mišljenje povodom ove javne rasprave:

U Nišu smo opet bili svedoci istorijskog napretka republike Srbije i grada Niša u procesu unapređenja učešća građana u donošenju odluka. Za razliku od nekih prošlih (istih) vlasti, ove godine su čak 1 sat i 55 minuta pre zakazane javne rasprave pozvali građane da daju svoje predloge. Još samo 5 minuta i bio bi oboren državni rekord u obaveštavanju. Drago nam je da Ministarstvo omladine i sporta ovako predano radi na poštovanju normi i procedura EU. Nadamo se da će u narednom periodu, uz nadljudske napore, uspeti da ovo vreme podignu na preko 3 sata. Jer izrada ovako značajnih dokumenata, kao što je Strategija za mlade zaslužuje ovako značajno uključivanje javnosti u Nišu, u trajanju od čak sat i 55 minuta.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.