Pozivamo Vas da, ukoliko ste u mogućnosti, uzmete učešće u akciji prikupljanja sredstava za očuvanje OK Radija, budući da je, nakon pritisaka koje su pretrpeli, opstanak Radija ozbiljno doveden u pitanje.

OK Radio iz Vranja već 27 godina pravovremeno i objektivno informiše građane juga Srbije. Danas je opstanak radija ugrožen, jer višestruko osuđivani lokalni moćnik želi da ugasi ovaj medij tako što će potpuno nelegalno izgraditi kladionicu pored zgrade radija i time onemogućiti njegovo funkcionisanje.  Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pokrenula je akciju prikupljanja donacija za opstanak OK Radija putem sajta Donacije.rs.

OK Radio iz Vranja pod pritiscima

Vodeći elektronski medij na jugu Srbije se suočio sa pritiscima i pretnjama u Vranju, zajedno sa zaposlenima u internet kafeu „No comment“ koji posluje u okviru OK radija i koji prihodima omogućava održivost radija.

Od vlasnice radija je traženo potpisivanje saglasnosti za izgradnju nelegalne kladionice pored prostorija radija, što je ona odbila zbog nedostatka dozvola. Pretnje upućene vlasnici radija su dovele do toga da potraži zaštitu od strane nadležnih institucija. Nekoliko puta je stopirana izgradnja ovog nelegalnog objekta od strane građevinske inspekcije, što nije u potpunosti zaustavilo izgradnju, a nisu zaustavljene ni pretnje koje su upućivane vlasnici radija i zaposlenima. Celu hronologiju pritisaka možete pročitati na sledećem linku:

https://javniservis.net/dnevnik/godine-opasnog-zivljenja-u-vranju/

U aprilu 2022. godine su razbijeni izlozi kafea „No comment“, a u junu je oštećen celokupan inventar i zazidani su prozori OK radija. Ovo je dovelo do zatvaranja internet kafea „No comment“, a samim tim je i uskratilo redovan izvor prihoda OK radiju i otežalo njegovo svakodnevno funkcionisanje. Pokušaji da se legalnim putem sruši nelegalno sagrađeni objekat se nisu zaustavili, te je tako zakazano rušenje za 29. jun, kada je firma odabrana u procesu javne nabavke saopštila da nije u mogućnosti da pristupi rušenju objekta. Do danas nijedna firma nije konkurisala u procesu javne nabavke da sruši ovaj objekat, što još uvek utiče na zaposlene i rad OK radija.

U Osnovnom sudu u Vranju je 16. avgusta počeo glavni pretres u slučaju između OK radija i okrivljenog Dejana Nikolića Kantara, lokalnog moćnika i vlasnika kladionice za čije potrebe je nelegalno izgrađen objekat pored OK radija, a o ovom događaju možete saznati više na sledećem linku:

https://www.okradio.rs/vesti/lokalne/glavni-pretres-u-slucaju-ok-radio-dejan-nikolic-kantar_89624.html

Česti pritisci na slobodne medije u Srbiji otežavaju njihov rad i transparentno informisanje javnosti.

U cilju odbrane OK radija od pretnji i pritisaka i obezbeđivanja njegovog neometanog nastavka funkcionisanja potrebno je da prikupimo 1.000.000 RSD.

Pridružite nam se u borbi protiv pritisaka, pretnji i gušenja nezavisnih medija. Svaka vaša donacija nije samo korak bliže opstanku OK radija, već odbrana slobode i zakonitosti.

Donaciju možete uplatiti putem sajta Donacije.rs, na sledećem linku:

https://www.donacije.rs/projekat/odbranimo-ok-radio-vranje/

Na zadnjem konkursu za medije u Nišu, podeljeno je 85 miliona dinara za medije bliske SNS-u u Nišu.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.