Oko sokolovo kao sistem za kontrolu u saobraćaju danas je svečno pušteno u rad, pa će tako narednih meseca dana samo slati opomene vozačima koji budu uhvaćeni u prestupu.

Promena odluke o parkilištima je u svoj sastav uvrstila i navodno obrazloženje za uvođenje ovog sistema, pa je u obrazloženju ove odluke i navedeno da će ova odluka uvesti novi nivo kulture parkiranja u gradu Nišu.

Iako su sva pojašnjenja data tako da se izbegne činjenica da u Nišu fale parking mesta, kao i da Parking servis nije uredio nijednu novu površinu za ovu namenu godinama unazad.

Oko sokolovo u Nišu pod budnim okom vlasti i građana

Treba napomenuti da su vozila koštala građane Niša 9.3 miliona  a softverski sistem oko 50 miliona dinara.

O ovoj odluci smo pisali u više navrata, a najbitni tekst u kome je pravnik Nenad jevitć sa Pravnog portala pojasnio sve zakonske detalje, možete naći na ovom linku.

Takođe treba napomenuti da je za sistem glasala većina u gradskoj skupštini koju čine odbornici SNS-a i SPS-a. 

U Beogradu na mesečnom nivou, izda se oko 10.000 kazni. Vrlo mali broj ide na sudsko odlučivanje, jer građani nemaju vremena za sudske procese, mahom se plati po 2500 dinara i nastavi se sa lagodnim životom. Uprkos malim brojkama, skoro svi postupci se u Beogradu okončavaju u korist građana, kako tvrde izvori redakcije.

Prenećemo opet kratku verziju komenara Nenada Jevtića sa Pravnog portala:

… Dakle, komunalna milicija ima nadležnost samo za parkiranje na javnim površinama koje nisu predviđene za saobraćaj (zelene površine i sl.). Nema čak nadležnost ni u pešačkim zonama, jer i kretanje pešaka je saobraćaj jedne grupe učesnika u istom,  jer tačka 25) stava 1. člana 7. ZOBS  kaže, pešačka staza je put koji je namenjen isključivo za kretanje pešaka. Dalje, tačka 26) ZOBS kaže da je biciklistička staza put namenjen isključivo za kretanje bicikala, a tačka 26a) da je pešačko-biciklistička staza put namenjen za kretanje pešaka i biciklista, tako da nema nadležnost ni za biciklističke ni kombinovane staze.

O radu ovog sistema i njegovoj efikasnosti pisaćemo i na dalje jer očekujemo danm veći broj građana javlja šta se dešava na terenu.

 

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.