Čiji interesi se finansiraju iz gradske kase

Originalni tekst napisan 18. oktobra 2019. godine


Konkurs grada Niša za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade  u 2019. godini doneo nam je 18 projekata koji će se realizovati do kraja godine. Za odabrane predloge omladinskih organizacija u 2019. iz budžeta je izdvojeno 5 500 000 dinara što je za 1,5 miliona više u odnosu na prethodnu godinu

Ko su organizacije čije su aktivnosti finansirane novcem svih građana, koja je njihova oblast delovanja i čiji se interesi potencijalno kriju iza ovih projekata pitanja su na koje donosimo odgovore u nastavku teksta.

Prvi znak da nešto ne štima nalazimo pretragom dostupnih podataka o udruženjima čiji su projekti odobreni.

Naime, organizacija sa četvrtim najboljim prosekom na konkursu – „KOR Grupa“ osnovana je 26.05.2019. godine odnosno 15 dana pre javnog poziva za dostavljanje projekata, za koji je nakon procene gradske Komisije dobila 250 000 dinara.

Kancelarija za mlade među prvima koji su delili objavu
Kancelarija za mlade među prvima koji su delili objavu; foto: printscreen/Facebook

Ideju oko samog projekta sa nazivom Virtuelna praksa „Šansa za mlade“ ovo novo udruženje objavilo je na svom profilu na društvenim mrežama, a automatski je isti poziv za učešće u njemu podeljen doslovce na stranicama Kancelarije za mlade grada Niša kao i onih gradske opštine Palilula koja je to delila dalje.

Osnivač i predsednik CORE grupe je Dušan Stanković, bivši programski koordinator Virtuelnog preduzeća „Tvoja Šansa“ – projekta koji je za cilj imao podsticanje zapošljavanja mladih i bio podržan od strane Kancelarije za mlade grada Niša i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

Pošto pomenuti projekat nije produžen od strane GIZ-a, Stanković je odlučio da ideju oko koje je bilo okupljeno nekoliko desetina mladih ljudi preuzme i unovči.

Za potrebe radionica, sastanaka i aktivnosti Virtuelnog preduzeća ustupljen je bio prostor unutar Oficirskog doma tako da nas obzirom na uigranu šemu ne čudi što im je za događaj odobren upravo pomenuti objekat.

Povezanost ove organizacije sa određenim ispostavama vladajuće strukture promakla je čak i redakciji novinara Južnih vesti, koji su na svom portalu promovisali njihovu radionicu o pisanju biografije i motivacionog pisma.

Nastavljamo dalje sa pretragom i dolazimo do poslednje vreme često pominjanih momaka okupljenih oko „Radne akcije Delijski vis“.

Dok je opozicija tvrdila da se iza članova ove organizacije krije SNS omladina, sa Delijskog visa stizala saopštenja koja to demantuju i oštro osuđuju, ovom udruženju je za projekat „Nije šteta da se očisti reka“ iz budžeta odobreno 150 000 dinara.

U prilog sumnjama i tvrdnjama da im u pomoć stižu radnici javno komunalnih preduzeća samo iz razloga što su članovi stranke na vlasti imamo i svedočenje predsednika ovog udruženja u emisiji Južnih vesti koji je istakao svoje lično opredeljenje.

Istaknuti članovi Radne akcije i simpatizeri SNS-a;
Istaknuti članovi Radne akcije i simpatizeri SNS-a pored gradonačelnika; foto: Facebook/Darko Bulatović

Između perioda pisanja teksta i njegovog objavljivanja aktivisti Delijskog Visa imali su akciju realizacije projekta čišćenja Gabrovačke reke, tokom kog su imali pomoć direktora JKP „Medijana“, Dragoslava Pavlovića koji je postao čest gost akcija koje realizuje ovo udruženje, a svojim prisustvom događaj su uveličali i šef Kancelarije za mlade, Stevan Živković kao i gradonačelnik Darko Bulatović.

Mreža mladih – MANIFEST  – Na ovogodišnjem gradskom konkursu za mlade 3M kako je naziv ove organizacije odobreno je iz gradskog budžeta 300 000 dinara za projekat „Leto za mlade – Niška Banja“.

Ovaj projekat prema dostupnim podacima na sajtu udruženja podrazumeva sledeće:

  1. Održavanje koncerta na otvorenom u Niškoj Banji – nastupaće Penthouse Band 16.08.2019.
  2. Edukacija i žurka za mlade koja će biti održana u septembru gde će mladi moći da uživaju u druženju, upoznavanju, razmeni iskustava i slično.

Obzirom da je od kraja septembra prošlo gotovo 20 dana a da informacije o održanoj edukaciji ne pronalazimo na sajtu Manifesta, ostaje otvoreno pitanje da li su planirane projektne aktivnosti uopšte i realizovane.

Zanimljiv podatak jeste da je predloženi projekat ove nevladine organizacije  „Festival kulturnog nasleđa“ na gradskom konkursu namenjenom kvalitetnom provođenju vremena mladih u letnjem periodu odbijen prošle godine i ocenjen najnižom zbirnom ocenom od svih 10 pristiglih predloga.

Jedno udruženje građana (JUG) Osnivač i predsednik je trenutni šef Gradskog odbora Zelene Stranke u Nišu i bivši šef Kancelarije za mlade – Mija Petrović.

Nekadašnjem istaknutom članu SNS-a i članu kabineta gradonačelnika Perišića odobreno je iz gradske kase 270 000 dinara za projekat „Upoznaj svoje mogućnosti“.

Kako je sve što je ova organizacija uradila i objavila na društvenim mrežama poslednjih meseci vezano za legalizaciju prostitucije, kanabisa ili benefite od korišćenja istog, nismo sigurni koje su to mogućnosti koje će Nišlije moći da upoznaju za svoj novac.

Petrović se inače krajem jula oglasio povodom rezultata konkursa Ministarstva omladine i sporta istakavši kako resorni organ nema sluha za inicijative koje ne dolaze iz glavnog grada.

Petrović u borbi protiv centralizacije
Petrović u borbi protiv centralizacije; foto: Facebook/printscreen

Ipak, vođa niških „Zelenih“ nije imao komentar na rezultate gradskog konkursa gde je između ostalih odobren i projekat njegovog udruženja – izgleda da se ćutanje isplati.

Poslednje ali svakako ne i manje važno, kako zbog visine dodeljenih sredstava i pozicije na listi odobrenih projekata tako i zbog same povezanosti određenih NVO.

Udruženje građana „Navisos“ čiji je projekat najslabije rangiran dobila je treću najveću sumu na ovom konkursu, odmah iza organizacija KOM 018 i Saveza izviđača grada Niša.

Navisosu, iako ocenjenom gotovo 30 bodova manje od prvoplasiranog na listi, za predlog projekta „Druga strana filma – festival filmske muzike“ sleduje iz gradske kase 650 000 dinara.

Pretragom baze APR-a došli smo do podatka da je zastupnik ove organizacije Bojan Golubović, koji je ujedno i predsednik Košarkaškog saveza grada Niša, još jedne organizacije koja se finansira novcem građana a o čijem se radu ne zna gotovo ništa.

Ono što je poznato jeste da se bave omladinskim i studentskim razmenama u okviru Erasmus+ i drugih sličnih projekata Evropske unije, o kojima informacije objavljuju na svojim stranicama na Fejsbuku kao i u grupi Centar 73 čiji je osnivač upravo niški savez, dok njihovo poslovanje na lokalnom nivou ostaje tajna za kompletnu javnost.

Author