Horske svečanosti ove godine neće da budu na listi finansiranih kulturnih manifestacija Ministartva kulture i informisanja, pa će zbog toga grad Niš da finansira ovaj program sa 4 miliona i dodatnih milion da bi se zadovoljio plan i program.

Povodom informacija o konkursu Ministasrtva kulture i informsanja i činjenice da je komisija odbila da finansira ovu kulturnu manifestaciju koja se održavala još u SFRJ, postavili smo pitanje direktoru Niškog kulturnog centra Srđanu Saviću da pojasni svim Nišlijama.

Horske svečanosti se nisu našle na listi podržanih manifestacija u Srbiji i zbog čega misli da je tako:

Takođe smo pitali Srđana Savića i da li zna zbog čega je NIMUS otkazan. Savić je izneo svoje mišljenje da je zbog Covid19 i mera, ali je izneo i konstataciju da je čudno što je u isto vreme održavano puno drugih i muzičkih i kulturnih manifestacije. 

Horske svečanosti će se održati za razliku od NIMUS-a

Po podacima i informacijama do kojih smo došli kao redakcija, Nimus nije održan zbog sumnjivih finansija koje je neko od odgovornih u gradu okarakterisao kao nejasne. Izgovor sa COVID19 stanjem je poslužio kao opravdanje, jer u isto vreme sve ostale ustanove kulture uključujući i Pozorište lutaka je imalo repertoar koji je realizovan.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.