Bugarski dirigent Svilen Simeonov za svaki nastup koji ima sa ansamblom Simfonijskog orekstra u Nišu, dobija sumu od 160.000 dinara. Ovaj honorar mu je direktno omogućio direktor Simfonijskog orekstra Svetozar Vezenković, koji nije dostavio ugovore koju su traženi za prethodni period, period pre njegovog postavljenja na mesto direktora.

Tražene ugovore nismo dobili direktno od službe u orkestru. Takođe dostavljeni ugovori su samo za period u kome je Vezenković direktor ove ustanove. Nedostavljanjem ugovora iz prethodnog perioda, onemogućeno je javnosti da se kratkim poređenjem vidi razliku u plaćanjima honorara kao i da se skine svaka sumnja sa pretpostavke da je bilo “deljenja para preko napumpanih ugovora.”

Iz više izvora smo dobili informacije da je isti dirigent koji sada dobija po 160.000 dinara za nastup, ranije dobijao od 50.000 do 100.000 dinara. Zbog čega je počeo u mandatu Vezenkovića da dobija znatno veće honorare, ostaje da saznamo kasnije u razgovoru kada bude bilo prilike.

Umesto toga, kampanju protiv Niške Inicijative vode preko društvenih mreža, kadrovi iz SNS-a koji su bliski Zvezdanu Milovanoviću i Vezenkoviću. Ti isti kadrovi rade u gradskoj upravi grada Niša. Kao i uvek, u nedostatku dokaza pozivaju se na “sopstveno čojstvo i junaštvo” dok medij “radi za nekog i zna se za koga rade, prepoznaju rukopis”. Branka Stefanovića smo pokušali da kontaktiramo u toku jučerašnjeg dana, ali posle “izvolite šta vam treba…” vrlo brzo je rekao da je zauzet i da radi nešto na poslu vrlo bitno, da ga zovemo kasnije… Kasnije u toku dana nije bio dostupan za komentar. Stefanović je radnik gradske uprave, kao i mnogi aktivisti sa slika, mnogi poznati javnosti grada Niša.

 


Stav redakcije: gospodo, vi koji primate platu od para svih građana, za koga mi to radimo, dajte nam odgovor?

Na koga mislite kad kažete da su “napadi na sve nas”? Koji ste to “VI”?

Nije ovo prvi put da kada istraživački tekst pogodi nečije interese, Niška Inicijativa bude okarakterisana kao nečije “oruđe”. To je sindrom svih korupmiranih političara, ista praksa nije krenula sa SNS-om, to je “modus operandi” svih čelnika na bilo kom nivou. Mi ih “bijemo” činjenicama, oni nas nazivaju pogrdnim imenima. Samo napred gospodo, znamo da ne grešimo, da smo na pravom putu.


Sagovornici iz sveta kulture i umetnosti, kao i osobe koje su upućene u rad ustanove Simfonijski orkestar, kažu da u Nišu imamo dirigente koji mogu da rade na isto kvalitetnom nivou kao bugarski dirigent, ali mogu i da rade sa orkestrom u pripremi i veći broj dana pred koncert, što je jako bitno, kao i da bolje poznaju sam orkestar, specifičnosti,  nedostatke i stanje u njemu.

“Bugarski dirigent dolazi na dan koncerta, a ako slučajno mora da provede duži period od jednog dana, idu dodatni troškovi noćenja, dnevnica i ishrane. Informacije oko visine honorara smo dobili iz drugih izvora, pa smo došli do podataka da su isti dirigent, kao i dosta drugih, dobijali znatno manje iznose za ovakvu vrstu angažmana u periodu pre mandata Vezenkovića.”

Stanje u samom orkestru, po mišljenjima više izvora, je jako loše, nedostaju određeni profili muzičara, dok je na otvaranju NIMUS-a bilo oko 20 osoba u publici. Za to isto otvaranje plaćeno je bugarskom dirigentu takođe 160.000 dinara.

Evo kako izgleda manir direktora kad bude pitam uživo oko dostave podataka:

Evo jednog malog stripa u znak sećanja na trenutak susreta Niške Inicijative i direktora Vezenkovića

I naravno: Hvala Vam što postojite!

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.