Dragana Sotirovski

Gradonačelnice, Gradonačelnice, zašto ste upropastili sport u Nišu? Zašto ste tako dobar sistem urušili? Zašto ste upropastili klubove? Zašto i kako? Znam ja, sedite vi u kabinetu, smišljate loše žrebove, povređujete igrače, plaćate im da odu iz klubova, decu rasterujete kad se skupe da se upišu na neki sport. Cele timove u svim sportovima, podmlatke ste oterali, sramota bre!

Zašto ste klubove doveli do propasti? Zašto ste najurili kupljene igrače i trenere? Zašto ste sve to radili umesto svih Upravnih odbora svih klubova u Nišu?

Ne žale se valjda svi u sportu džaba na vas? Nisu valjda ludi?

Zašto im niste dali para kao Dare i Bane ranije? Ehej, možda na kraju i jeste, ali ste ipak krivi za njihov neuspeh. Da je bilo odmah kinte, lako bi posle rekli da “nije sve u parama” kad uspesi izostanu.

Zašto ste zabranili svim tim klubovima u zadnjih 20 godina da imaju podmladak? Zašto ste im oduzeli sve mlađe selekcije? Zato sada nema nikog da igraju u tim mlađim timovima, a niste im dali para da kupe cele prve timove kao ranije… Sramota bre! Upropastili ste sport.

Zašto ste zabranili svoj deci Niša da treniraju te sportove, oteravši ih na dna tabela svih sportova, neke čak i u druge lige, gde isto metlaju na dnu tabele? Sve ste vi to smislili i uradili!

Zašto ste im dali besplatne termine u koje niko ne dolazi, jer se svi vas boje? Zašto ste ukinuli nadležnosti uprava klubova, pa ih upropašćavate iznutra, sve njih? Zašto ste oterali trenere koje plaćamo više iljada jura, kad su tako dobre uspehe imali?

Sada zbog vas gledaju dojučerašnje igrače svog tima kako nam nabijaju golove, koševe i poene kada igramo protiv ekipa iz Leskovce i Vranje. Sram vas bilo! Svaki poen je vaša krivica.

Sve ste im uzeli, ostali samo očerupani prvi timovi, dobijaju tričave milione, besplatne termine, zvrje prazne sale kada trebaju da treniraju klinci i devojke u mladim timovima, sve ste ih oterali, sve ste im uzeli… Sram vas bilo! Dok vi niste došli nisu imali ništa sem miliona i svega drugog, a vi ste im sve uzeli, sem miliona i besplatnih termina. Di će vam duša, di?

Ustvari, jedini problem koji nijedna vlast nije rešila jeste primena zakona o sportu iz 2016. godine, stručni rad i kontrola utroška sredstava. Najbitnije je, od vremena žutih, takozvanog “žutog vilajeta”, niko nije najurio kriminalce i neznalice u sportu, profitere i one nesposobne u “organu za sport”, koji umobolni ne znaju ni zakon da pročitaju i primene, već ga tumače, ne tumačeći ga, već izmišljajući sve novo i drugo.

Za to ste krivi, jer drugačije ne mogu da objasnim tumačenje zarade Kupa Radivoja Koraća, gde su vam isti kriminalci koje i policija zna čak, plasirali kafansku računicu “kam gi tri, te gi tri”.

I spisak onih 200 miliona što nam Đura poslao, govori da je sve OK, business as usual. I vuci siti a i svi ostali smo ovce.

Ali sva sreća, sad će košarka da živne posle spiskanih 15 miliona na kup, sad će da krenu mlade ekipe, krenule su tako i rukometne muške i ženske, i fudbalske, sve je vrvelo od dece, ekipa, sistemskog rada, sve. Onda ste došli i sve upropastili. Di će vam duša, di?

I dajte im te pare bez pitanja, dajte duplo više, dajte im besplatne termine, dajte im da kupe timove i trenere, da ne kukaju više na vas. Ne pitajte ih za mlađe timove, sistemski rad sa decom u sportu, ne pitajte ni za šta bi potrošili te pare, samo daj, daj, daj… I naravno, obavezno dajte i medijima da izveštavaju sa “Dubočicu kolko smo dobili” i obavezno izbor sportiste godine da se šikne kinta, sporCki bal, ako može i na vodi(i lebu), slikuvanje, ogovaranje, poturanje, pare bar 30% vraćanje, znaju si klubovi za “red i obaveze prema gazdu”.

P.S. Nikako ne čitati član 137. i 138. Zakona o sportu iz 2016. kao i podzakonske akte vezane za lokalnu samoupravu i sport. Nikako! Pitajte pravnicu da vam tumači šta zna, svi ostali još manje znaju i ćute, samo da ide kinta, sve kao do sada, ne dirati ništa…

And we shall have piece!

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.