Parking servis

Na zahtev Parking servisa Gradsko veće Niša je dodelilo na korišćenje bez nadoknade garažu koja je u javnoj svojini ispod Tc Ambasador. Na 14. sednici Gradskog Veća održanoj 28.10. po zahtevu u jednoj rečenici, garaža je data na dalje Parking servisu.

Parking servis je formiran sa idejom da reguliše parkiranje kao komunalnu delatnost u Nišu, samim tim donese neku zaradu/profit osnivaču tj gradu, Parking servis vraća u budžet grada Niša na godišnjem nivou oko 700.000 dinara, što je praktično cena koji plaća gradu za sva parking mesta i prostor koji je grad ustupio ovom preduzeću za naplatu parkinga.

Parking servis
Parking servis Niš: ceo budžet se potroši uvek

Tako je grad sve resurse koje poseduje na kojoj su iscrtana parking mesta ustupio preduzeću koje vraća samo 700.000 dinara godišnje. Ovakav poslovni plan se redovno izglasava na sednicama Skupštine grada. Prihodi i rashodi se tako uklapaju da praktično sve što se zaradi efektivno se i potroši. Ostane samo onoliko koliko se vrati gradu. Ukupan budžet Parking servisa za 2020. planiran je na 450 miliona dinara, dok se isti zaduživao kao i sva ostala javna preduzeća u Nišu.

Pored više zaduženja za tekuću likvidnost koju je od početka Kovid19 imao javni sektor u Nišu, kao i činjenice da povereni posao javne rasvete prelazi u ruke privatnog partnera iz ruku Parking servisa, sva zaduženja kao garanta imaju grad Niš i Nišlije.

Da li mislite da grad treba da zarađuje 700.000 dinara na godišnjem nivou od parkiranja i da li bi privatna firma mogla da plati više ako uzme sva parking mesta i vrši naplatu?

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.