Po istraživanju koje smo radili i informacijama koje smo prikupili, javna preduzeća su zadužila Nišlije za veliki iznos u vreme od vanrednog stanja do danas. Iako su neki do pomenutih kredita po planovima poslovanja, ostaje činjenica da sva preduzeća niti su smanjila broj radnika u administraciji (koja su više nego prekobrojni u svim delovima javnog sektora), niti su smanjili plate, već su neka preduzeća povećavala plate, dok su druge odlagala vraćanje pozajmica koje su enormno velike.

JKP Gorica
JKP Gorica direktno oštetila budžet grada za oko 6 miliona evra; foto: Juznasrbija.info

Najveći gubitaš i dužnik, koje vezuju najviše afera u grupi gubitnika na prvom mestu je JKP Gorica.

Do sada je ukupno oštetila Budžet garda Niša za oko 6 miliona Eura, dok se sada odlaže naplata pozajmica i dugovanja u iznosu od 106 miliona dinara koja ima prema JKP Medijani, Objedinjenoj naplati I Direkciji za javni prevoz. Ukupan dug svim ovim preduzećima je oko 106 miloona dinara na osnovu pozajmica, koje su sada odlukom Gradskog veća stopirane. Odluku je donelo Gradsko veće 1. jula.

Ovo pogrebno preduzeće služi najviše za sahranjivanje Budžeta Nišlija, a vode  ga dobro poznati kadrovi SPS-a. Vezuju se razne kriminalne afere za menadžment koji je ostao isti od 2016. do danas. Radna grupa Budžetske inspekcije koja je u sastavu imaja dva radnika Gorice, Radeta Rašovića i Zorana Jovanovića, sastavila je izveštaj sa prilogom koji sadrži detalje o svim nezakonitim radnjama menadžmenta kao i visokim funkcionerima SPS-a. Po podacima do kojih smo došli zahtevima za informacije od javnog značaja, ovi izveštaju su se zagubili od pisarnice do samog Gradonačelnka, što je Bulatović i javno izjavio. Rašović i Jovanović su dobili otkaze kao “nagradu” za svoj rad i borbu za zakon i pravdu. Niko nikad nije procesuiran za ove radnje u Gorici.

JKP Naissus je dobio saglasnost 18. maja za zaduživanje od 560.000 eura za tekuću likvidnost i opremu i razvoj, što je po rečima Direktora Vučića sagledano u planu poslovanja. Po rečima direktora, biće i novih zapošljavanja, iako imaju oko 790 radnika, novih 24 je dobilo zeleno svetlo do komisije Vlade Srbije. Rok otplate ovog kredita je 60 meseci. Građani Niša su posle “stogodišnjih kiša koje padaju svakog meseca” izrazili nezadovoljstvo radom ovog preduzeća zbog kvarova i zapušene kanalizacije, naročito u Njegoševoj ulici u Nišu.


Parking servis

JKP Parking servis, je u dva navrata dobio dozvolu za nova zaduženja, jedno  25.03 u vanrednom stanju od 85.000 Eura, drugo od 50 milona dinara, sa otplatom od godinu dana. Po dokumentaciji ovo zaduživanje je po planu poslovanja. Iako je u toku vanrednog stanja naplaćivao svoje usluge, tada je dobio i saglasnost za zaduživanje, jer je po rečima Direktora Dejana Dimitrijevića “pala naplata na samo oko 10% od redovne”.

JKP Medijana je pobednik u novim zaduženjima. Iako direktor Pavlović od početka mandata priča o dobrom stanju u ovoj firmi, od 25.marta do 23. juna , ovo preduzeće se zadužilo dodatno za 110 miliona dinara.

Direktor Pavlović se i dalje ne javlja na telefon i ne odgovara na SMS poruke vezano za svoj rad. Povodom ovih pitanja smo opet pozvali i tražili da odgovori. Do objavljivanja ovog teksta nije se javio ni odgovorio.

Nišstanu su odobrena tri kredita po 5 milioona dinara, ali dodatnih detalja u odluci Gradskog Veća nema. Ovo je još jedno preduzeće koje je prenatrpano viškom radne strane, dok drži jedan veći deo usluga na teritoriji Niša. Pored tih činjenica, kao i najviše cene održavanja po kvadratu u svim ponudama prema stambenim zajednicama, ovo javno preduzeće podiže 15 miliona kredita za tekuću likvidnost.


JKP Tržnica je dobila odobrenje Gradskog Veća da se odloži naplata potraživanja po pozajmicama a ukoliko se krene sa naplatom, ista će se izvršiti u 4 rate. Pozajmica je bila 20 miliona i dobijena je od JKP Medijane.

Da li je ovo najava kolapsa ili odlaganje kolapsa javnog sektora u Nišu?

Ostavite svoj komentar slobodno na našoj FB strani.

 

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.