Pored Covid19 epidemije i zabrane okupljanja, pre nekoliko dana imali smo priliku da vidimo diskutabilno ponašanje navijačkih grupa koje je postalo standard u vreme održavanja bilo koje utakmice na Čairu. Pored psovki u pesmama, bacanja “topovskih udara” u dvorište KC Niš, pored policijskih službenika i prolaznika, izazivanje kolapsa u saobraćaju jer na raskrsnici mora da se pevaju pesme i izvodi performans.

Više je nego očigledno bespredmetno zadržavanje i uznemiravanje građana od strane grupe navijača, dok sa druge strane i policijski službenici sa kojima smo pričali na terenu imaju jako oštar stav prema navijačkim grupama i onome šta mora da gledaju i obezbeđuju. Niko od uniformisanih lica ne želi pred medije, ali žele da kažu uvek i to parafraziram: da nam daju, sve bi smo sredili za 15 minuta. Sve se zna, dosadili su i nama i građanima.

Razgovarali smo povodom ove teme sa sociolozima, jer smatramo da oni mogu da sagledaju sa stručne strane ove

Olivera Sašek Radulović, Sociolog, aktivista i novinarka nam je dala svoje mišljenje o ovom fenomenu:

Navijačke grupe građanima ulivaju strah, ne znam ko blagonaklono gleda na njihovo divljanje ni po ulicama, ni po stadionima. Tako da bih njihov „prolazak“ ulicama do stadiona, a pred neki derbi, nazvala terororm manjine nad većinom. Ako se zna da je u Srbiji aktivnih navijača oko 15000, a da dobar deo ima kriminalne dosijee, odavno je trebalo da se država pozabavi njima na pravi način. Načini postoje, ali nema želje jer vlastima, još od vremena Miloševića, odgovara da navijačke grupe drži „na lancu“. To znači da se progledava „kroz prste“ kada treba, a usluga se vraća kad za to dođe vreme. Julske demonstracije u Beogradu, mislim na onaj rušilački deo, su meni izgledale kao instrumentalizacija navijačkih grupa sa ciljem da se sama ideja demonstracije neutrališe. Kako smo kasnije i videli, to je urađeno krajnje profesionalno i dalo je rezultat. Mislim da policija prati i ima podatke i o grupama i o njihovim vođama, ali želje da se oni zaustave – nema. Ne vidim da će se to u bliskoj budućnosti promeniti, jer ih sve vlasti „neguju“ još od devedesetih godina prošlog veka.

Zbog više dopisa i pitanja građana posle objave snimka uputili smo Policijskoj upravi Niš pitanja oko pravno-.organizacionih detalja ovog i sličnih događaja, čekamo odgovore.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.