Sada već treći izveštaj Komisije za unutrašnju vanrednu proveru kvaliteta rada u niškoj Hitnoj pomoći, pokazuje propuste u radu lekata Miodraga Brankovića u postupanju prema pacijentu koji je preminuo ubrzo posle intervencije ekipe.

Po trećem po redu izveštaju komisije koja se bavila propustima u radu ovog lekara, konstatovano je da terapija, kao i svako drugo medicinsko zbrinjavanje nije učinjeno, da zbog sumnje na Covid19 pacijent nije zbrinut i pored jako teškog stanja u kojem je bio.  Pacijentu su uzeti parametri od strane Brankovića. ali nije aplikovana ni terapija niti bilo kakvo zbrinjavanje pacijenta. Pozvana je druga ekipa od strane lekara Brankovića koji je ostavio pacijenta, a druga ekipa Hitne pomoći je zatekla pacijenta bez vitalnih funkcija. Reanimacija je bila nauspešna.

Komisija je saslušala sve učesnike u procesu, uključujući i Miodraga Brankovića, dok je zaključak donela nedvosmisleno, konstatujući da je bilo propusta u postupanju lekara.

Zaključak Komisije o propustima u radu

Više izvora u Hitnoj pomoći pojasnila su da sva vozila i ekipe imaju identičnu zaštitnu opremu (odela, rukavice, maske, dezinfekciju) i da su svi opremljeni i sposobni da reaguju nad svim pacijentima, kao i da su svi upućeni da svakog tretiraju kao mogućeg zaraženog COVID19 infekcijom i da se uvek pridržavaju mera.

Komisija je zaključila da je trebalo da se aplikuje terapija kao i da je trebalo odmah da se lice preveze do Kliničkog centra.

Pojedinačno mišljenje lekara specijalista u komisiji

Ovo je treći po redu zaključak Komisije za vanrednu proveru kvaliteta rada gde se konstatuju propusti u radu lekara Miodraga Brankovića. Dva od tri slučaja završila su se smrtnim ishodom.

U prvom slučaju o kojem smo pisali, pacijentkinja iz Niša nije preživela. Komisija je konstatovala propuste u postupanju.

U drugom slučaju o kome smo pisali, N.G. iz Niša je ostavljen bez terapije na intervenciji Miodraga Brankovića, ali na svu sreću samog N.G. nije bilo smrtnih posledica iako je pacijent bio u teškom stanju. Komisija je konstatovala propuste u postupanju Brankovića, dala je jasno obrazloženje. Ovaj slučaj je pred Sudom časti Lekarske komore, o čemu ćemo pisati po dobijanju dokumentacije.

O “uzbunjivaču lekaru” iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć smo već pisali u tekstu gde smo objavili dokumentaciju o bolovanju i njegovom radu u toku bolovanja u “privatnoj režiji”.

Miodrag Branković je aktivan u udruženju “Pravo na život Meri” koje se bori za prava pacijenata, dok sam Branković u javnim nastupima govori o nestručnosti u radu lekara.

U prvim sekundama video zapisa, Branković izražava svoj stav o profesionalnosti rada lekara, na tribini koju je organizovalo udruženje “pravo na život, Meri”.

Miodrag Branković se predstavlja kao uzbunjivač iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali nismo uspeli dobijemo ni od njega, ni iz ustanove u kojoj radi akt o uzbunjivanju. Branković nije odgovorio na poruke koje smo mu kao redakcija poslali.

Redakcija poseduje kompletan materijal o kome smo pisali kao i dokaze o kontaktiranju Miodraga Brankovića.

Author