Zavojsko jezero kod Pirota je po statusu Park prirode prve kategorije. Po ponašanju ljudi, institucija i samog stanja jezera, ne može se reći da se država niti brine o njemu, niti da ima bilo kakav status zaštite.

U slikama i snimcima će se sve čuti i videti, nema potreba da se mnogo piše i objašnjava.


Aleksandar Jovanović-Ćuta- desno i legenda iz Rakite Desko (levo)

Aleksandar Jovanović-Ćuta iz udruženja Odbranimo reke Stare Planine pregledao je materijal i sa zgražavanjem izjavio da država i upravljači očigledno nemaju kapaciteta a možda i interesa da se brinu o ekologiji područja koje ima je dato na upravljanje. Za Nišku Inicijativu je izjavio da je jedini vidljiv interes upravljača, SrbijaŠuma, krčenje šuma u Arbinju.

“Ako ne mogu, ne umeju ili neće, neka naprave model privatno-javnog partnerstva za brigu o celom području Stare planine, nek propišu drakonske kazne i naprave Eko-patrole. Postoje rešenja za sve! Neka nabave električne autobuse da voze ljude a ne kolima da se ide do Tupavice, Toplog Dola i ostalih lokaliteta. Ova navalica je samo pokazala koliko ne umemo da se ponašamo, a institucije da se brinu o svemu”. Vožnja kolima po Staroj Planini, bacanje đubreta, neadekvatno ponašanje treba da budu prošlost. Identične probleme imaju svi delovi Stare planine koja je na udaru turista. Bacanje đubreta u vodu ili bilo gde na planini zaslužuje drakonske kazne, ja sam za to da se kazne srežu na 300 Eura minimum, da se snima svako ko to radi i da se objavi na našoj grupi, da svi vide, na stub srama! Nama je potrebna jedna “Ekološka Inkvizicija” ako mislimo da sredimo stvari, dodaje Ćuta.

 

Nekoliko fotografija vam ostavljamo da vidite još detalja pored snimaka:

Samo može da se kaže “sram nas sve bilo”!

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.