Policija

Da li je u pitanju zataškavanje krađe kompjutera u Pčelici ili nesposobnost Policijske uprave u Nišu? U Pčelici su nestali kompjuteri još sredinom septembra i sada posle malo više od tri meseca, policija i inspektori nisu dostavili izveštaj Osnovnom javnom Tužilaštvu u Nišu sa nalazima u ovom slučaju.

Osnovno javno Tužilaštvo nam je dalo informacije o ovom slučaju koje govore da je postupak pokrenut, da je u pitanju krivično delo krađa, ali da policija nije dostavila izveštaj o utvrđenom stanju, pa nemaju više podataka.

Pčelica
Zataškavanje krađe kompjutera? Zašto Pčelica ćuti?

Da se prisetimo, Pčelici su nestali donirani kompjuteri preko noći između četvrtka i petka (15 i 16. septembra) na sada nepoznat način. Rotari klub je donirao kompjutersku i drugu opremu Pčelici, ali je prve noći iz zaključanog obdaništa nestalo dva lap topa, bežični miševi, kamere i tri DVD plejera.

Pčelici je ustvari nestala samo kompjuterska oprema koju je dobila od Rotari kluba u okviru akcije gde su 16 obdaništa iz cele Srbije dobila donaciju. Donacija je stigla u obdanište Panda, i iz zaključanog objekta u toku noći, iz objekta koji nije obijen, oprema je nestala,  dok je objekat bio uredno zaključan pri dolasku prve smene u petak ujutru. Nestala je IT oprema u vrednosti od 1000 Eura.

Po informacijama koje smo dobili od naših izvora, postoji mogućnost da neko iz same policije zataškava slučaj, dok se govori i o rodbinskim vezama odgovornog lica u vrtiću u kom se desila krađa i jednog od inspektora u niškoj policiji.

U toku istrage saslušano je pet osoba, od kojih su dve odbile poligrafsko ispitivanje.

Policija u Nišu
Zataškavanje krađe? Inspektori Policijske uprave u Nišu su na zadatku, ne brinite…

Policijska uprava već neko vreme unazad ne dostavlja tražene podatke i informacije čak ni po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, pa u skladu sa njihovim ponašanjem nećemo da trošimo naše vreme postavljajući im pitanja na koja nam ne odgovaraju. Podatke i ishode o postupcima u sektoru Unutrašnje kontrole, daju na takav način da ne može da se dešifruje šta je odgovoreno.

Trenutni (novi) načelnik PU Niš Jovica Stojmenović, bio je radnik Sektora unutrašnje kontrole, pa naše sagovornike čudi zbog čega se ništa ne menja u samoj niškoj policiji.

Redakcija je poslala mejl i uputila poziv policijskoj upravi u Nišu pre pisanja prvog teksta o ovom slučaju, zahtevali smo informacije o postupku. Do objave i ovog teksta nismo dobili podatke od policijske uprave.

jelena Milošević
Jelena Milošević, narodna poslanica iz Stranke Slobode i pravde

Jelena Milošević, narodna poslanica koja prati sva dešavanja u Nišu i niškom javnom sektoru, kaže za Nišku inicijativu da ovo nije prvi put da policija i SNS štite razne kriminalne radnje u javnom sektoru, ali da je sada jasno da su svi oni počeli da štite i sitne lopove a ne samo krupan kriminal. Velika je sramota i za predškolsku ustanovu da im se kradu kompjuteri za decu koji su donacija. Odgovornost je prvenstveno na direktorki Pčelice kojoj je ovo ne zna se koji skandal po redu, ali i na policiji koja ne zna da procesuira i uhvati ni najsitnijeg. Sramota!

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.