Gradnja bez dozvole

Posle pisanja naše redakcije o divljoj gradnji u naselju Ledena stena u Nišu, VD načelnica uprave za građevinarstvo Marina Mabaša je smenjena. Tekst je otkrio objekat koji je u izgradnji na oko 8000 kvadratnih metara bez dozvole, na lokaciji ne postoji tabla za gradilište a prisutna su tri krana.

Informacije o smeni VD načelnice koje smo dobili sa sastanka na kome se i odigrala sama smena, govore da postoje veliki problemi u Upravi za građevinarstvo, kao i da postoje problemi sa određenom parcelom na kojoj se gradi objekat i da se odugovlači sa prodajom iste parcele samom investitoru.

Parcela koja je sporna i zbog koje investitor nije ni zahtevao građevinsku dozvolu posle izdavanja lokacijskih uslova, po rečima naših sagovornika, treba da se proda investitoru, višestruki interes grada je da se otuđi jer imaćemo prihode, naplatićemo takse i druge namete investitoru za gradnju, a kad se stanovi izgrade, porez će krenuti da se naplaćuje.

Smenjena načelnica
Smenjena VD načelnica posle pisanja o divljoj gradnji

Po podacima iz same Uprave za građevinarstvo, ne zna se zbog čega ceo slučaj sa prodajom parcele u vlasništvu grada stoji u mestu. Sumnjaju da je u pitanju isti razlog kao i uvek, tj kako su pojasnili sumnjaju na koruptivne radnje koje su godinama unazad poznati u raznim organizaciuonim oblicima u kojima je bila sadašnja Uprava za građevinarstvo.

Dragana Sotirovski
Smenjena VD načelnica od strane Gradskog Veća Niša. Sotirovski: biće svi smenjeni!

U tadašnjem tekstu koji smo objavili, Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kratko prokomentarisala posle pitanja o propustima vezano za ovaj slučaj, “biće svi smenjeni”.

Većnik za planiranje i izgradnju grada Niša Nenad Stanković je u toku samog sastanka na kome je raspravljano o smeni pomenute VD načelnice, dobio jako puno pohvala, pa naši izvori kažu da je atmosfera na kolegijumu bila “komična”.

Nenad Stanković
Nenad Stanković, PR Direkcije, Predsednik Nadzornog odbora, Većnik grada Niša

Povodom ovog slučaja, kontaktirali smo Upravu za građevinarstvo pri pisanju prvog teksta, ali nam je rečeno da niko od nadležnih nije trenutno u kancelariji, već su svi na sastancima van zgrade uprave. Do objavljivanja i ovog teksta niko nas nije kontaktirao iz ove uprave, iako smo ostavili podatke i pitanja.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.