Gradnja bez dozvole

Gradnja bez dozvole postala je vest koja nije mnogo čudna, naročito u Srbiji. U Nišu, bar po rečima nadležnih, na put ovoj pojavi, stalo se u prethodnih nekoliko godina. Ili nije? Na Ledenoj Steni, gradi se objekat na parceli od gotovo 8000 kvadrata bez građevinske dozvole.

Uvidom u bazu katastra nepokretnosti, uočeno je da na parcelama uz sam planirani objekat postoje i nerešeni pravno-imovinski odnosi što može predstavljati dodatni problem prilikom dobijanja građevinske dozvole.

Firma Vagres doo iz Niša gradi u ulici Bubanjskih Heroja bb na parceli od 7792 m² objekat spratnosti 2Po+P+6 (podrum u dva nivoa, prizemlje i šest sprata), a da za to nisu dobili građevinsku dozvolu, već samo dozvolu za lokacijske uslove na osnovu urbanističkog projekta koje je ova firma predala.

Prema članu 135 Zakona o planiranju i izgradnji, na osnovu lokacijskih uslova ne može se pristupiti građenju objekta, ali se može pristupiti izradi projekta za građevinsku dozvolu i podneti zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Parcela broj 29659 na kojoj je predviđena gradnja nalazi se na katastarskoj opštini Bubanj, a odmah ispred nje u vlasništvu niške građevinske firme su i parcele 17193/19, 17193/21 i 17164/69 koje se trenutno koriste zbog prilaza mehanizacije tokom izgradnje dok bi kasnije njihova svrha trebala da bude neometano kretanje vozila do podzemnih garaža.

Dozvole nema, smene odgovornih možda

Prilikom obilaska gradilišta nigde nije uočena tabla koja sadrži informacije o samom gradilištu poput toga ko je investitor, ko je nadzirač radova, ko je odgovorni projektant, koje su parcele planirane za izgradnju i koji je planirani rok završetka stambeno-poslovnog kompleksa.

Na licu mesta je zatečena mehanizacija i tri krana, a po rečima komšija, već duže vreme se radovi odvijaju na ovoj lokaciji.

Prema rečima većnika za izgradnju grada, Nenada Stankovića, sporni objekat će biti detaljno proveren kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti. Stanković dodaje da je odmah izdat nalog građevinskoj inspekciji da ispita kako je investitor počeo gradnju bez rešenih pravno imovinskih odnosa i dobijanja građevinske dozvole.

Nenad Stanković
Stanković: gradnja bez dozvole je neprihvatljiva

Na pitanje kako je moguće da se ovako veliki objekat “provuče ispod radara”, znajući da je inspekcija izlazila na teren i pisala kazne i prijave građanima za mnogo manje kvadrature, Stanković navodi da je pet inspektora koje imaju u upravi za građevinarstvo malo kao i da je u planu dupliranje broja istih baš zbog ovakvih slučajeva.

Dragana Sotirovski
Sotirovski: “biće svi smenjeni”

Gradonačelnici Dragani Sotirovski smo poslali pitanja vezano za ovaj slučaj. Posle provere navoda koje smo poslali, kratko je odgovorila “ako utvrdimo odgovornost, biće svi smenjeni “.

Povodom ovog slučaja, kontaktirali smo Upravu za građevinarstvo, ali nam je rečeno da niko od nadležnih nije trenutno u kancelariji, već su svi na sastancima van zgrade uprave. Do objavljivanja teksta niko nas nije kontaktirao iz ove uprave, iako smo ostavili podatke i pitanja.

Miroljub Stanković, sada već bivši v.d. načelnik Uprave za građevinarstvo, pohvalio je ranije Niš da je na 15. mestu po izdavanju građevinskih dozvola. Na pitanje zašto treći grad po veličini zauzima 15. mesto u Srbiji, Stanković je pojasnio sledeće:

O problematičnom izdavanju građevinske dozvole za objekat u okviru Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, pisali smo u ovom tekstu. 

U prilogu teksta je i rešenje o lokacijskim uslovima ovog objekta.

Authors

Lokacijski uslovi