Uprava za građevinarstvo je 7. decembra izdala građevinsku dozvolu Univerzitetskom kliničkom centru za izgradnju manjeg verskog objekta koji bi bio u sklopu samog kompleksa kliničkog centra. Dozvolu je potpisao VD načelnika Uprave za građevinarstvo Miroljub Stanković. Ono što je diskutabilno jeste da je dozvola potpisana 8 dana pre stupanja na dužnost VD. načelnika Uprave za građevinarstvo.

Po dozvoli koja je postala pravosnažna, kao i po Službenom listu grada Niša, postoji pravni problem, jer je u trenutku potpisivanja ove dozvole neko drugi bio načelnik, tako da je dozvola postala pravosnažna iako je potpisana od pogrešne/nenadležne osobe.Građevinska dozvola je i elektronskim putem potpisana i objavljena sa datumom 07.12.2021. godine i jasno se vidi da je istu potpisao Miroljub Stanković.

Stanković je iako je odluka o njegovom postavljenju doneta 26.11.2021. više puta negirao da je imenovan u VD načelnika Uprave za građevinrstvo. Zvanično je stupio na dužnost 15.12.2021. Evo šta je rekao u dva navrata početkom decembra, prvi put 2. decembra, a naredni put 3. decembra.

Stanković je poznat javnosti kao direktor JP Zavoda za urbanizam o kome smo već pisali, sve u vreme kabineta Gradonačelnika Darka Bulatovića i u vreme najveće ekspanzije “investitorskog urbanizma” kojoj grad Niš i sada robuje.

Osobe iz oblasti građevinske struke su u više navrata izjavljivale za redakciju da Uprava za građevinarstvo kao i kompletna gradska uprava ima jako velike probleme u funkcionisanju po svim nivoima. Pojasnili su da obični građani u Nišu jako teško ostvaruju svoja prava dok podaci o izdatim građevinskim dozvolama nisu nimalo povoljne za grad Niš.

Sa druge strane kada imaš nekog voljnog da se potpiše šta treba i nekog da se to “pogura” sve je moguće… pojasnili su sagovornici redakcije.

Sa druge strane Marina Živulović Petrović, pomoćnica Gradonačelnice, bivša načelnica Uprave za građevinarstvo, kao i sam Stanković, ne želi da odgovara na pitanja i pozive. Evo je u jednom od susreta sa urednikom Niške Inicijative i pitanjem o transparentnosti:

Uvodimo novu kletvu za građane Niša:

“Da bog da ti trebala građevinska dozvola”

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.