Mediji

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) u svom izveštaju “Alarm media monitoring” navodi da je po rezultatima tromesečnog posmatranja, u centralnom dnevniku RTS-a i TV Pinka predsednik Srbije bio dominantno pozitivno predstavljen, na TV Pink čak 98 odsto vremena.

S druge strane, predstavnici opozicije su bili neuporedivo manje pozitivno predstavljani, čak i cenzurisani, pokazalo je istraživanje BIRODI-ja.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić bio je predstavljen sa 81 odsto pozitivnog vremena u ukupno 3,38 sati u centralnom dnevniku RTS-a.

U isto vreme analizom dnevnika TV Pink, zaključeno je da je Vučić bio predstavljen sa 98 odsto pozitivnog vremena tokom 20,15 sati, koliko ga je bilo u toj informativnoj emisiji.

U izveštaju se navodi i da su “izuzetno pozitivno” na RTS-u bili predstavljeni i predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

“Pozitivno” (sa preko 50 odsto pozitivnog vremena u odnosu na ukupno vreme pojavljivanja), ali u “nemerljivo manjem vremenskom periodu”, predstavljeni su opozicioni političari: Vojislav Šešelj, Zoran Živković, Đorše Vukadinović, Boris Tadić i Zoran Lutovac.

BIRODI navodi da su u isto vreme na RTS-u sa preko 50 odsto “negativnog vremena” predstavljeni Dragan Đilas i Sergej Trifunović, dok su “cenzurisani” lideri opozicije, predstavnici stranaka nacionalnih manjina i opozicioni narodni poslanici kao što je Saša Radulović.

U posmatranom periodu na TV Pink su sa preko 50 odsto “pozitivnog vremena” predstavljeni Vojislav Šešelj, Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i Miloš Jovanović, dok su negativno predstavljeni Zoran Lutovac, Zoran Živković, Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Boris Tadić i Boško Obradović.

U periodu od tri meseca TV Pink je “cenzurisao” Sašu Radulovića, Đorđa Vukadinovića i predstavnike stranaka nacionalnih manjina.

Opširnije na: http://rs.n1info.com/Vesti/a569896/BIRODI-Vucic-za-tri-meseca-20-sati-u-dnevniku-Pinka.html

Author