Antikorupcijski forum

Kako je u Nišu stala ili, bolje reći, zašto je zaustavljena institucionalna borba protiv korupcije, već više od dve godine aktivisti koje ovo zanima ne mogu zvanično da saznaju.

Pitanje – da li je moguće da se u gradu, koji je pre devet godina bio lider u ovoj borbi, ponovo uspostavi kakva-takva kontrola nad potrošnjom i javnim resursima, postavlja se opet, ali bez jasnog odgovora, jer su lokalne institucije potpuno zatvorene po tom pitanju.

Niš je, s početka ove decenije, bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije.

Danas, lokalna samouprava koja je među najzatvorenijima za novinarska i pitanja dela nevladinog sektora, bila je 2011. među prvima sa usvojenim Lokalnim planom za borbu protiv korupcije.

“Već 2013. godine, Niš je formirao Lokalni antikorupcijski forum, koji je bio prvo nezavisno i funkcionalno lokalno antikorupcijsko telo u Srbiji, koje se staralo o primeni tog plana”, kaže Zorica Miladinović, nekadašnja predsednica LAF-a.

Sve je, međutim, stalo 2017. godine. Da li javni funkcioneri u Nišu samo slede primere iznad sebe ili se sa “antikorupcionog vrha” do dna stiglo strmoglavo iz nekih drugih razloga, u Upravi grada ne saznajemo.

Odgovor na pitanje šta se dešava sa lokalnim Planom za borbu protiv korupcije i da li je i kada usvojen – iz kabineta gradonačelnika Darka Bulatovića, N1 još čeka.

Aktivisti su složni: političke volje u Srbiji nema, a da li je Evropskoj Uniji (EU) bitno da se ovde ta borba nastavi?

“Svakodnevno vidimo da u Srbiji postoji veliki broj koruptivnih afera, a znamo da ih je još više. Niko ih ne procesuira, uglavnom se to čini sa onima koje su u vezi s političkim neistomišljenicima”, kaže Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva Protekta.

Pa je jedan od zaključaka nevladinog sektora da su i institucije EU po ovom pitanju u Srbiji – zatajile.

“Ja mislim da EU jednostavno živi u svom nekom balonu, kao što u Briselu žive u tom balonu, tako i ovde u Beogradu. Od kad smo krenuli da se borimo protiv korupcije i da primenjujemo poglavlja 23 i 24, mi neprekidno padamo po indeksu korupcije”, izjavio je Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Opširnije na: http://rs.n1info.com/Vesti/a563750/Nis-2011.-usvojio-Plan-za-borbu-protiv-korupcije-danas-ga-se-samo-secaju.html

Author