Put

Tokom prošle godine na srpskim putevima poginule su 534 osobe. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da to predstavlja smanjenje u odnosu na ranije godine.

Ali, da li je moglo više da se postigne u vezi sa bezbednošću u saobraćaju?

Poginulih pešaka u 2019. godini bilo je 16 odsto manje, 12 odsto manje vozača motocikala, 60 odsto manje stradalih putnika i vozača u autobusu u odnosu na 2018.

Istovremeno, poginulih u putničkom automobilu je u 2019. bilo za 3 odsto više, a zabeležen je i porast mortaliteta biciklista i lica starijih od 65 godina.

Rezultati su izuzetno dobri – smatraju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

“Samo 2019. godina više miliona vozila beleži svoje učešće u saobraćaju, tako da, možemo da kažemo da je samim tim i rezultat koji smo postigli u prethodnoj godini veći od onog koji se tek može videti kroz brojke”, ocenila je Jasmina Milošević, direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na pogibiju 534 osobe uticalo je više faktora.

Oko petina ljudi stradala je zbog brzine, zbog vožnje pod dejstvom alkohola poginuo je svaki trinaesti nastradali.

Put je faktor zbog kog je stradalo oko 8 odsto ljudi, dok je propust pešaka bio faktor stradanja oko 3 odsto ljudi. Kada su u pitanju mladi, život je izgubilo 10 odsto manje nego 2018, a smanjio se i procenat žrtava među decom – za 17 odsto.

Statistički najčešće stradaju deca uzrasta od sedam i osam godina, zbog čega je pokrenut projekat njihove edukacije pod nazivom “Pažljivkova smotra”. To je jedan od alata prevencije, kaže Milošević, koji su, u kombinaciji sa represijom Ministarstva unutrašnjih poslova, doveli do poboljšanja.

“Ako pogledamo statistiku u poslednjih pet godina, a ako govorimo i od ’97 godine od kada se inače kod nas vodi statistika o saobraćajnim nezgodama, 2019. godina je godina koja beleži gotovo istorijski minimum po najmanjem broju poginulih lica, povređenih lica i po najmanjem broju saobraćajnih nezgoda”, ističe Milošević.

Opširnije na: http://rs.n1info.com/Vesti/a566848/Broj-poginulih-u-saobracajnim-nesrecama-u-2019.html

Author