Sotirovski i Panić

Viši sud u Nišu je potvrdio presudu Osnovnog suda kojim je odbijen tužbeni zahtev Nikole Panića urednika provladinog “portala 018” i radnika Gradske uprave u Nišu za krivično delo uvrede iz Člana 170. Krivičnog zakonika Srbije koju je podneo protiv Nonić Srđana, urednika medija Niška inicijativa.

Viši sud je potvrdio sve stavove u presudi Osnovnog suda i utvrdio da nema bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i da je žalba advokata  Nikole Panića neosnovana. Paniću je naloženo u presudi da treba da nadoknadi troškove krivičnog postupka Srđanu Noniću.

Presuda Panić
Drugostepena presuda kojom je proces okončan

Panićeva tužba je stavljala na teret Noniću da je učinio krivično delo uvrede, tako što je objavio strip sa satiričnim sadržajem, objavio snimak kada je pokušao da uzme izjavu od Panića povodom nagrade “Pol Polanski” za izuzetan doprinos novinarstvu i humanizmu, kao i za komentar koji je dao dnevnom listu Danas baš povodom nagrade koju je Panić dobio.

Strip iz Niš
Viši sud utvrdio da nema krivice povodom stripa i satire

Sud je takođe cenio da nema elemenata uvrede ni u snimku gde je Nonić pokušao od Panića da uzme izjavu povodom nagrade za novinarstvo.

U tužbi se navodi da je Panić zbog pretrpeljnih duševnih bolova usled krivičnih dela Nonića, pretrpeo nematerijalnu štetu i traži se da Nonić isplati 200.000 dinara, a u drugom delu tužbe, posle izvođenja dokaza, Sud donese presudu i kazni jedinstvenom kaznom Nonića sa 400.000 dinara.

U tužbi se navodi, da se ovim delima Nonića vređaju njegova “profesionalna dostignuća, posebno jer zadnja imaju prisutan međunarodni element”.

Nikola Panić je urednik provladinog medija portal 018, pravno lice koje je vlasnik medija ima poslovni prihod od preko 7 miliona dinara godišnje, Nikola Panić radi kao zaposlen u Gradskoj upravi.

Podaci do kojih je došla redakcija istraživanjem, govori da je njegov medij na razne načine finansiran od strane većeg broja javnih preduzeća i pravnih lica koje su deo javnog sektora, lokalnog ili državnog. Portal 018 više puta je pred Savetom za štampu dobijao opomene zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije.

Author