Na konferenciji u Gradskoj kući povodom prijema građana, Gradski Urbanista Tanja Obradović je pokušala da pojasni za javnost zbog čega grad ima problema sa planskim aktima. Po njenim rečima, od 2009. godine Niš je počeo da preko organa koji su za to zaduženi donosi planske akte koje je okarakterisala kao jako bitne.

Posle pitanja o tome ko je najviše kriv od institucija za stanje koje je u prethodnom delu rekla da je “problematično”, Obradović je negirala da ima problema, i nije htela da ukaže na odgovornost institucija koje su zadužene za ove akte i za probleme koje “nema u Nišu”.

Na snimku se jasno u prvom delu govori da ima nagomilanih problema, dok odmah po postavljanju pitanja negira se sve rečeno.

Snimak smo prosledili na mišljenje inženjeru Danijelu Dašiću, koji nam je pojasnio i sledeće:

Danijel Dašić ne vidi ulaz u garažu u dokumentaciji
Danijel Dašić – građanin nepokorni

Nije nikad problem bio u postojanju/nepostojanju zakona i planova, već u nepoštovanju istih. Ovo je samo “kupovina” vremena i opravdanje za neprimenjivanje zakona od strane nadležnih službi. Na primer, ne postoji niti jedna prepreka da građevinska inspekcija ovog trenutka ne izađe na teren, i obustavi radove u parku između Narodnog pozorišta i Suda, jer za iste ne postoji niti jedan plan ili dozvola. I naravno, pokrene odgovarajuće postupke protiv odgovornih lica, koja su se čak kroz lokalne medije hvalila tim gradilištem bez dozvole. A barem im sudska vlast nije daleko, samo pređu ulicu. Ista situacija je trenutno sa svim gradilištima koje je vlast “svečano” otvorila tokom ovog predizbornog perioda. Ukratko, problem je u tome što su sve institucije u Nišu (a i šire) Ustav i zakone ove države zamenili partijskom podanošću. A to niti jedan plan ne može popraviti sem plana lustracije.

U jednoj od izjava datoj Niškoj Inicijativi, Dragan Dobrašinović iz “Uspravne Srbije” kratko je prokomentarisao:

Gde je politika sve, institucije su ništa…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.