Po zvaničnim podacima sa tabele Super lige Srbije, FK Radnički iz Niša drži “sigurno mesto” u donjem delu tabele. Ima više izgubljenih nego dobijenih utakmica, dok su razne druge nepravilnosti vezano za ostale sfere oko fudbala bile teme raznih medijskih priča.

Radnički je trenutno u društvu timova koji su nepoznati i dolaze iz malih sredina, pa je ona stara priča o “igranju u Evropi” samo za davna sećanja. Priča je poslužila da se u prethodnom mandatu gradske vlasti upumpa jako veliki novac i pokriju gubici ovog tima.

Evo kako izgleda tabela Super lige:

Radnički inkasira samo iz grada Niša (u 2019. i 2020. godini) oko 80 miliona dinara. Tim čine u velikom broju kupljeni igrači i treneri, stadion je u užasnom stanju, rezultati ni malo pohvalni, svake godine sve lošiji.

Šta imaju građani Niša od Radničkog, sem davno lepih uspomena koje koštaju budžet jako puno?

Ukupni obrt sredstava Radničkog u zadnjoj godini po izveštaju APR-a je bio oko 350 miliona dinara, dobit oko 80 miliona (koliko je dobio iz budžeta Niša), dok je neraspoređena dobit bila oko 10 miliona dinara.


Sa druge strane, ulaganje u sportske terene za rekreaciju i bavljenje dece sportom je skoro nepostojeće, dok je sport predškolske/školske dece koji je prioritet po zakonu o sportu, a i logici, skoro nevidljiv i nepostojeći. Niš ima i sportskog inspektora, kog retko ko vidi, ima milionske klubove, “nadrilekarstvo” u sportu, kao i institucije koje nisu upoznate sa zakonima, a slabo se mešaju u svoj posao. Jedni te isti klubovi i kadrovi se vrte zadnjih 20-30 godina, jako malo novih pokreta i klubova se pojavilo.


Glavni resurs centar za ove pomenute činjenice je Sportski savez Niša, koji je samo u 2019. godini inkasirao preko 13 miliona dinara. Svako ko želi da ga poseti, setiće se scena iz daktilo-biroa iz filma Tesna koža, samo što se retko nađe bilo ko od radnika u prostorijama saveza. Evo starog snimka kako izgleda ova milionska udruga:

Evo šta još i kako radi sam Sportski savez u video prilogu na ovom linku.

Sportski savez bi trebao da bude stručni, finansijski i svakojako drugačiji pokretač sporta na svim nivoima u jedinici lokalne samouprave. Umesto toga, budžetska inspekcija, razna odeljenja policije i tužilaštava češljaju poslovanje ove institucije. Pohvalan nam je sport. “VR”!

Sve je isto, samo Baneta nema.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.