Bojkot

Blok opozicionih partija koje su zastupale Bojkot na izborima pored toga što neće imati predstavnike u parlamentima grada i opština, nije po našim saznanjima ništa sem promocije bojkota za vreme izbora i radila. Posle izbora naišli smo prateći aktivnosti vrlo malo onoga što je propagirano u “bojlkotu”, bar u gradu Nišu.

Dragan-Stojadinović bivši član Povereništva, foto-V.T./ Danas

Kontaktirali smo prvo tri najveće partije u bojkot bloku i evo šta smo saznali:

Dva poverenika kao i član povereništva najvećih partija i Savezu za Srbiju u Nišu, Stranke Slobode i Pravde(Dragana Đilasa) i Narodne stranke (Vuka Jeremića) su u ostavci. Po rečima Dragana Stojadinovića iz Narodne stranke, imenovan je drugi poverenik Narodne stranke, pa tako  Ljuba Kostić više nije poverenik, dok Stojadinović ne daje izjave jer su podneo ostavku na mesto člana povereništva , dok nas je i Vojkan Vojinović (Stranka Slobode i Pravde) uputio na novog Poverenika. Posle pet dana smo uspeli da nađemo osobu zaduženu za medije, jer smo bili upućeni na pogrešnu osobu kao Poverenika. Najzad nam se javila Jelena Milošević koja je zadužena za odnose sa javnošću jer se time bavi i profesionalno kroz posao u marketingu.

Pitanja koja smo postavljali su veoma jednostavna i pragmatična, vezana za temu bojkota i rada posle izbora:

“Šta rade, šta su radili i šta planiraju da rade opozicionari koji su zastupali Bojkot ideju na izborima i kako im izgleda politička scena i borba za demokratiju”, bila su neka od pitanja koja smo im postavili.

Pitani su za stavove oko novog kabineta Gradonačelnika i stav oko uspeha bojkota, a najbitnije, koji su problemi Nišlija najveći posle izbora. Kakav je to način vaninstitucionalne borbe koji su zastupali i šta rade po pitanju medija i izbornih uslova?

Evo šta su odgovorili i ko nije hteo da odgovori:

Narodna Stranka Vuka Jeremića u Nišu ima poseban stav. Njihov poverenik za Niš je tražio “da se prvo vide sa nama”, “da se prvo upoznamo i popričamo”. Iako mu je skrenuta pažnja da pitanja koja postavljamo neće da se promene ni u kom spletu okolnosti, ni oni nisu dali drugačiji odgovor. Do pisanja teksta nisu dostavili odgovor.

Jelena Milošević Stranka slobode i pravde/Foto Printscreen

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, posle skoro 7 dana nije poslala odgovore na postavljena pitanja, posle više pokušaja i kontakata, najzad smo saznali da je Jelena Milošević zadužena za medije, što nam je i sama rekla. Pitanja su putovala od poverenika, do navodnog poverenika(kako nam je rečeno) da bi pet dana kasnije Jelena Milošević dobila pitanja. U telefonskom razgovoru nam je rekla da sačekamo dva dana i da će nam poslati odgovore, jer je “tek sada dobila pitanja i da treba da imamo razumevanja”. Do objavljivanja ovog teksta nije odgovoreno ni na jedno pitanje.

 

Dragana Rakić, Poverenica DS-a za Niš

Odgovore je dala nova poverenica za Niš Demokratske stranke Dragana Rakić. U odgovorima na postavljena pitanja nije bilo previše detalja oko aktivnosti, za šta u DS-u krive Koronu i situaciju, pomenuli su i trenutno stanje u Nišu sa članstvom i potezom bivšeg lidera Demokrata Miodraga Stankovićai odluku da izađe na izbore u grupi građana. Nadaju se da će biti protesta na dalje koji će biti masivni i koji će dovesti do pada režima. Konkretnijih detalja oko protesta i povoda za iste nije bilo u odgovorima.

Trenutno su u formiranju odbora i omasovljenju članstva, ali posebnih detalja oko aktivnosti, akcija i konkretnih političkih poteza nije bilo u odgovorima. Dragana Rakić je u kontaktima bila izuzetan profesionalac i prijatan sagovornik, dobila je ponudu za intervju kada bude bilo prve prilike za to.

Pitali smo i nekedašnje odbornike Niške Inicijative u Skupštini grada Niša Radmilu Popović i Dejana Petkovića koji su bili u “bojkot grupaciji” šta su radili i šta planiraju u povodom bojkota.

dejan petkovic
Dejan Petković, sadašnji član okruglog stola na Festivalu na Raskršću

Dejan Petković nije odgovorio na pitanja do pisanja ovog teksta, a po zvaničnim infomracijama Petković je uključen u okrugli sto kritike Festivala na raskršću. Članstvo u okruglom stolu je plaćen posao. Po rečima Spasoja Ž. Milovanovića direktora narodnog Pozorišta u Nišu, članstvo u okruglom stolu kritike nije čak dovoljno plaćen posao, ali nije išao u detalje da nam kaže koliko se plaća ova funkcija na festivalu. Da podsetimo, pokrovitelj Festivala na Raskršću je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nijedan trag aktivnosti povodom vanistitucijalne borbe protiv režima nismo našli kod Petkovića.

dr Radmila
Radmila Popović

Radmila Popović je aktivna na Facebook-u i na Tvitteru, ali sem postovanja oko dnevno-političkih tema, nismo uspeli da nađemo bilo kakav trag aktivnosti najavljenje borbe van institucija. Na pitanja nam nije dogovorila do pisanja ovog teksta.

 

Tamara Kerković- Dveri Niš

Predstavnica Dveri nam je u saopštenju jako obimno i deskriptivno odgovorila na pitanja. Sumiraćemo Vam šta je rađeno:

Dveri su imali spoljnopolitičke aktivnosti, učestvovali su u protestima u toku jula u Beogradu, imali su niz intervjua i izjava sa medijima. Na lokalu, Dveri su se oglašavale povodom Vatrenog oka, seče drveća, sakrivanja broja umrlih od Covid19, uređenja Trga u centru grada kao i ekonomske situacije, stanja turizma i zagađenja vazduha. Jedina akcija koju smo našli u odgovorima jeste doček odbornicima pred održavanje konstitutivne skupštine koju nazivaju naustavnom i nelegalnom. Izbore smatraju neuspelim jer je najmanji broj glasača izašao na iste i 39% izlasnosti smatraju malom i zadovoljavajućom što se tiče uspeha bojkota izbora. Kritikuju sve bitne teme za grad, stanje u javnom sektoru, kao i stanje javnih finansija, koje je po mišljenju nezavisnih stručnjaka, u Nišu posebno loše.

Na dalje ćemo pratiti sve aktivnosti koje treba da budu ispunjenje 0bećanja o borbi van institucija, a sagovornici će biti svi koji su na političkoj sceni.

Na našoj FB strani nam napišite vaše mišljenje šta ste videli da se radi u vaninstitucionalnoj borbi koja je najavljivana kao glavni adut bojkota izbora.