Dveri

Srpski pokret Dveri je poslao svim medijima (sem redakciji Niške Inicijative) saopštenje i reakciju na tekst  “Šta je radila i šta radi BOJKOT opozicija u Nišu posle izbora? Pitali smo ih za Niš i Nišlije, evo šta su rekli”. 

Saopštenje kao i originalni odgovor koji smo dobili, možete preuzeti na dnu teksta. Sami proceite da li smo nešto ispustili da prenesemo javnosti i građanima.

Pitanja koja smo postavili trebala su da ilustruju sve aktivnosti i neaktivnosti svih političkih opcija u Nišu. Izrazili su nezadovoljstvo zbog skraćenja teksta koji je bio predugačak kao i mestom/pozicijom u tekstu.

Na početku teksta reakcije, stoji velikim slovima “NO-NO”. Ovakvo izražavanje političkog subjekta usled nezadovoljstva tekstom ili sadržinom teksta, smatramo pretnjom. Namerno ili slučajno, u poznatom stilu tergetiranja onih koji ne pišu hvalospeve već kritički gledaju na političku scenu, kategorisali su Nišku Inicijativu i glavnog i odgovrnog urednika Srđana Nonića kao “idiota režima” i nekog ko ima svoje “mentore”.

Ovakav govor smatramo kao stavljanje mete na čelo Niškoj Inicijativi, uredniku i bilo kome ko sarađuje ili je povezan sa nama.

Rešenje u registru medija

Niška Inicijativa je registrovan medij u skladu sa zakonom, na računu ima i imala je nula dinara, ne reklamiramo se, nemamo sponzore, donatore, niti smo se javljali na medijske konkurse. Sve činjenice su lako proverljive, dok po sadržini tekstova građani mogu samo da zaključe “za koga radimo”.

Po našem mišljenju, ne postoje nezavisni ili zavisni mediji, već samo oni koji su objektivni ili oni koji to nisu.

Prozivke koje su osvrt na lično svojstvo i život i rad osobe, hobije, nedvosmisleno podseća na poznati recept 90-ih godina koji i danas koriste tabloidi i neki mediji, oni ispred režima Aleksandra Vučića. Princip “ako nisi sa nama onda si izdajnik ili sluga režima” je sramotan način odnosa prema medijima. To isto radi režim i njegovi mediji. Vi sebe smatrate drugačijima od njega? Na sajtu pokreta Dveri jasno je napisano da su za slobodu medija. Da li ste za slobodu medija koji mogu da pišu slobodno samo hvalospeve o vama i vašem “radu i politici”? Da li ovako pokazujete neslaganja sa tekstom na sajtu? Da li bi ste ovakav odnos imali prema medijima da dođete na vlast? U najnovijem tekstu na sajtu Dveri, nastavlja se omalovažavanje medija iz istog razloga, teksta koji ne predstavlja Dveri u idealnom svetlu. Čak je i Politika potpala pod oštro pero Profesorke Kerković, što su objavili na sajtu Dveri.

“Tamara Milenković Kerković je univerzitetska profesorka, žalosno je da ismejava rad sa decom kao i aktivizam u ekologiji i sportu od strane jednog profesora, kao i vređanje na temu ličnosti i života ljudi. Da li se to sada uči na univerzitetskim predavanjima? U tekstu na Niškoj Inicijativi nije bilo ni jednog pežorativnog opisa, omalovažavanja, vređanja, već samo činjenice koje smo dobili ili one koje nismo dobili” komentar je Nonića, urednika Niške Inicijative.

Vređana i omalovažavanja ličnog svojstva glavnog i odgovornog urednika Nonića

Ekipa Niške Inicijative smatra nedopustivim ovakav vid pritiska na medije kao i stavljanja mete na čelo maloj ekipi volontera-entuzijasta koji rade na sajtu kao i većem broju građana koji nam pomažu. Konsultovaćemo pravni tim koji nas savetuje (besplatno jer radimo svi sve volonterski) i dostavićemo ove dopise i saopštenja radi preduzimanja daljih mera.

 

Sadržinu teksta Dveri prosledićemo i svim međunarodnim institucijama i nevladinim organizacijama da budu upoznati sa politikom Dveri i odnosom prema medijima i organizacijama civilnog društva.

Author

Reakcija GO Dveri na tekst Niške inicijative sa uvredama i targetiranjem
Originalni tekst pitanja i odgovora