Autor: Beta, Fonet, Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, i istakao da veruje da će razgovori u Briselu dati rezultat.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS) Vučić je rekao da se razgovaralo o svim važnim temama a da se u ponedeljak nastavlja zvanični dijalog Beograda i Prištine.

„Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata“, rekao je Vučić i istakao je da su u nastavku dijaloga tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

Predsednik Srbije rekao je da nema nikakav problem da se pohvalim i pred predstavnicima EU sporazumom iz Vašingtona i dolaskom bržeg protoka roba kapitala i ljudi.

„Кako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca. Brisel vodi pregovore Beograda i Prištine, nalazimo se na evropskom putu i mi verujemo našim evropskim sagovornicima“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li je moguć dogovor.

Prema njegovim rečima za Srbiju je značajan dolazak američke agencije za finansiranje kao i uspostavljanje „mini-šengena“.

„Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi“, poručio je Vučić.

Srbija hoće da bude poštovana u Vašingtonu, Moskvi, Briselu i Pekingu, ne smeta im kad jedni i drugi sarađuju sa Kinom, ali smeta im kada to Srbija čini, predočio je Vučić.

Mi vodimo svoju politiku, svoje interese, svoj narod i zemlju i u skladu sa tim se ponašamo, rekao je Vučić

Kažu – pogledajte Vučićevu reakciju, nije ni pročitao sporazum, osvrnuo se on na komentare na društvenoj mreži da nije znao šta je potpisao u Vašingtonu, a u stvari se dogodilo da su posle zamenili fascikle.

Od Karla Bilta do Boška Obradovića, k’o sijamski blizanci, nikad ništa pametno nisu uradili, samo da nešto kupimo i izmislimo, a sve zato što je Srbija postigla veoma dobar sporazum i bila veoma poštovana u Vašingtonu, dodao je Vučić.

Upitan o komentarima Karla Bilta, ali i tvita Marije Zaharove o sedenju u Beloj kući, Vučić je ocenio da ne postoji stvar koju je Srbija uradila da jedan deo javnosti u Srbiji nije govorio najgore o tome.

To najviše govori o njima, Marija Zaharova, primitivizam i prostakluk koji je pokazala govori o njoj i onima koji su je postavili, dodao je Vučić.

Ne umeju svi ljudi da cene što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je vojno neutralna, ali šta da radite. Ja da objašanjavam nečiji prostakluk i primitivizam, nisam u stanju, ponovio je.

Za mene je privilegija sporazum, šta je to što nudimo našem narodu, uradimo za naše ljude. Došao je Mark Pens, Džared Kušner, kompletan vrh SAD i vas uvode na bilateralan susret sa Trampom. Imao sam otvoren odnos i branio sam i odnose sa Kinom, a nije me zanimala stolica, rekao je Vučić.

Ja sam seo na tu stolicu da bih podigao ugled Srbije u svetu, naveo je Vučić, baš me briga mogao sam i da stojim čučim, da kleknem i molim da se ne prizna neszavisnost Kosova i baš me briga gde sam seo.

Mnogi nisu srećni oko raznih stvari, ali prvo da vidimo šta će Izrael da uradi sa Prištinom, hoće li da prizna Kosovo, da vidimo kako će Jevreji to da urade, rekao je Vučić na pitanje da Turska nije srećna što je Srbija potpisala da će prebaciti Ambasadu u Jerusalim.

Vučić je odbacio da niko ozbiljan u Srbiji ne misli da je on u Vašingtonu ponizio zemlju i da bi trebalo da podnese ostavku, kako je to istakao lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Srbiju ponižavaju oni koji su je pljačkaju i u trenutku kada je Kosovo proglašavalo nezavisnost brinuli se za sekunde na RTS i Pinku.

I posle rezultata u Šapcu im je jasno koliko ih građani vole i njih i Tanju Fajon, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije započeo je dvodnevnu radnu posetu Briselu, gde je stigao jutros iz Vašingtona.

Predviđeno je da se tokom boravka u Briselu sastanke i sa predsedavjućim spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejiem.

Sutra od 11 časova Vučić će predvoditi delegaciju Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa Beograda i prištine, koji će se odvijati na visokom političkom nivou uz posredstvo šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.