Na zasedanju Skupštine grada, odbornici skupštinske većine su usvojili Budžet za 2021. godinu. Iako je po planu skoro isti kao i Budžet za 2020 godinu, postavlja se pitanje da li je realan. U odnosu na 2020. godinu, budžet je veći za oko 5%, ili projektovan na malo više od 11.7 miliona dinara.

Presedan je napravljen na zasedanju, jer su usvojeni amandmani opozicionih odbornika, koji su bili konkretni u linijama budžeta koji treba da se menjaju ili prilagode. U raspravi su učestvovali odbornici više političkih opcija. Ukupno 3 amandmana opozicije su usvojena. Bitnijih promena nema u poslovanju celog javnog sektora, naročito javnih predizeća pred kojima dolaze teški dani jer su skoro svi jako loše poslovali u prethodnim, a naročito u ovoj godini.

Učešće građana ove godine je izostalo, po rečima svih nadležnih, razlog za to je navedena nemogućnost javnih rasprava zbog COVID 19. Iako se i ove godine Sekretarijat za finansije nije držao budžetskog kalendara, kao i prethodnih, sada su imali izgovor da preskoče više stavova Zakona o budžetskom sistemu republike Srbije.

Ono što je promaklo skoro svim učesnicima rasprave a i medijima na press-u, jeste smanjenje budžeta za finansiranje lokalnih medija u 2021. godini.

Za Milana Krstića iz Ruske stranke, najveći problemi su nepotreban Akva park i smanjen budžet za sport. Kritikovao je smanjenje budžeta za sport sa 400 na 200 miliona dinara, dok je za 17 miliona koje je Vaterpolo klub Nais dobio, u kom je on član uprave, rekao “malo je 17 miliona za taj klub i profesionali sport”. Kritike Milana Krstića su doprinele novom javljanju Gradonačelnice Sotirovski, koje smo snimili, kao i Krstićevu repliku.

Pogledajte i slike sa detaljima sa današnje Skupštine grada.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.