JKP Mediana

Na sednici Gradskog Veća grada Niša održanoj 14. decembra, odlučeno je da Naissus i JKP Medijana ponovo zaduže sve građane sa preko 1.4 miliona Eura. Iako postoji deo zaduženja po investicionom kreditu JKP Medijane, novo zaduživanje je posledica lošeg poslovanja u svim segmentima.

Pored fijaska u finansijama koje gradu pravi JKP Gorica sa oko 800 miliona dinara i otpisa dugova od 2016. godine, brzim korakom je prate ostala preduzeća koji su postali teški gubitaši.

Problem sa JKP Medijanom, kao i sa Naisuss-om, jeste veliki broj radnika. JKP Medijana ima oko 1300 radnika, dok po rečima Nišlija koji rade tamo, samo njih 300 je u nekoj operativi, ostalo sedi u “nekoj” administraciji. Sličan problem je i sa Naisuss-om koji ima preko 700 radnika. Masa za plate je ostajala ista, ali se iznos za minimalac povećavao, pa sada imaju svi problem sa tekućom likvidnošću.

Jedan od bitnijih problema jeste i radna snaga koja je zapošljavana u tim preduzećima od strane svake vlasti, pa ovaj svojevrsan projekat “de lux socijale” kreće da se obija o glavu svim Nišlijama.

Da li se ovo nazire kolaps javnog sektora u Nišu kojim nisu zadovoljni građani već jako dugo?

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.