Yura

Autor: Zorica Miladonović-dnevni list Danas.


Radimo u sve tri smene, epidemiološke mere se skoro uopšte ne primenjuju, a onima koji bi da odsustvuju sa posla ili da ne rade prekovremeno preti se oduzimanjem bonusa, koji mesečno iznosi do 5.000 dinara, kažu za Danas radnici niške fabrike Jura, koji žele da ostanu anonimni kako ne bi trpeli eventualne posledice zbog izlaženja u javnost.

Njihova lična iskustva su eksplicitnija od prekjučerašnjih ocena na sednici niškog Gradskog štaba za vanredne situacije da u niškoj Juri, koja je novo žarište epidemije korona virusa, „nema sprovođenja svih mera“, zbog čega će Grad „tražiti pomoć Republike“.

U ovoj fabrici, sa oko 2.700 radnika, tokom septembra i u prvoj polovini oktobra virusom je inficirano 68 zaposlenih, što čini čak 60 odsto zaraženih u Nišu za taj period, rečeno je.

– Strašno je. Radi cela proizvodnja, tri smene, prekovremeno, i subotom i nedeljom, jer zbog cele situacije ima kašnjenja sa isporukom. Sve to je prenaporno, pa se u fabrici čuje da je navodno čak oko 700 radnika na bolovanju. Ukoliko neko najavi da bi da odsustvuje, ili da ne bi da radi prekovremeno, preti mu se oduzimanjem bonusa „na prisustvo“, koji iznosi deset odsto od minimalca, dakle oko 3.000 dinara, kao i dva bonusa koja su uvedena od Nove godine, u ukupnom iznosu od 2.000. To je novac koji za nas nije mali, kaže jedan od radnika.

Naši sagovornici kažu da u niškoj Juri nema propisane fizičke distance, a da ona zbog prirode posla nije ni moguća. U fabričkom autobusu koji vozi radnike na posao je „ogromna gužva“, jer uz radnike koji sede stoji još njih 15 do 20, kažu. Zaposleni se sami snalaze za zaštitne maske, pošto im je kompanija dala samo četiri pamučne maske u martu i dve u avgustu.

– U martu smo na svakoj liniji imali bočicu sa alkoholom, a sada nam samo na ulazu u fabriku isprskaju ruke, i to je sve. U poslednjih mesec dana nam uopšte ne mere temperaturu, a ranije su to radili dva puta, kad dolazimo na posao i posle pauze. Znamo da broj obolelih opet raste, ali straha među radnicima od infekcije korona virusom i ima i nema. Neki se boje, a nekima je svega preko glave, kaže jedan od zaposlenih.

U poslovodstvu niške Jure juče nismo mogli da čujemo komentar na navode Gradskog štaba i dela zaposlenih. U vreme kada smo zvali bili su „na pauzi“, te nam je rečeno da pitanja prosledimo mejlom, a da će odgovori stići, što se do zaključenja ovog izdanja nije dogodilo.

Sindikat: Država Juri gleda kroz prste od početka

Prema našim podacima, niška Jura radi potpuno normalno, a bezbednosnih mera skoro da uopšte nema. I sam proces proizvodnje komplikuje situaciju, jer je za jednim stolom deset radnika, pa se o fizičkoj distanci ne može ni govoriti, osim ukoliko se drastično ne smanji broj onih koji dolaze na posao. Zbog svega toga sada je i Grad Niš došao u sukob sa ovom kompanijom i traži pomoć države. Problem je, međutim, što država Juri gleda kroz prste od samog početka, žmureći na razne stvari, među kojima i na kršenje radničkih i sindikalnih prava. U niškoj fabrici smo zbog toga uspeli da napravimo sindikalnu organizaciju tek u vreme vanrednog stanja zbog epidemije. Takav odnos prema Juri imale su i prošla i ova vlast, kaže za Danas Dejan Ilić, poverenik sindikata Sloga za jug Srbije, jedinog koji u niškoj Juri ima svoju organizaciju.

Author