U Nišu održana nacionalna promocija

evropskog e-priručnika za učenike srednjih škola

“Mladi u borbi protiv klimatskih promena”

 

U prepunoj svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković održana je promocija prvog evropskog e-priručnika o klimatskim promena za učenike srednjih škola. Priručnik su udruženim snagama kreirali predstavnici ekoloških organizacija i srednjih škola iz četri Evropske zemlje: Danske, Španije, Holandije i Srbije. Priručnik je namenjen mladima,  srednjim školama, institucijama i organizacijama koje se bave mladima. Srbiju su u ovom Erasmus+ projektu pod nazivom “European climate change curriculum” predstavljali Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i Gimnazija Bora Stanković iz Niša.

Tokom dve godine trajanja projekta, nastavnici, učenici i eksperti iz organizacija civilnog društva su kroz interaktivni i intenzivni rad analizirali oblast klimatskih promena u sve četri Evropske zemlje i dali konkretne predloge kako se mladi srednjoškolskog uzrasta mogu aktivno uključiti u borbu protiv klimatskih promena. Priručnik i prateći web portal su prilagođeni za korišćenje u vannastavnim aktivnostima u srednjim školama, a web portal je interaktivan, gde učenici i nastavnici mogu pristupiti, i izneti svoje ideje, mišljenja i sugestije kako se najefikasnije boriti protiv klimatskih promena. U izradi priručnika su aktivno učestvovali i srednjoškolci iz sve četri zemlje, a niški gimnazijalci su u okviru projekta imali prilike da putuju u Španiju, Holandiju i Dansku, i da budu domaćini Evropskim srednjoškolcima u Nišu. U okviru ovih poseta je organizovan obilazak institucija, organizacija i biznis sektora koji se bave na neki način smanjenjem posledica klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Svi primeri dobre prakse su zabeleženi u priručniku koji je za sada dostupan isključivo na engleskom jeziku, u elektronskom obliku.

Današnjoj promociji su prisustvovali predstavnici srednjih škola, lokalnih institucija i organizacija civilnog društva, i veliki broj srednjoškolaca koji su u drugom delu promocije organizovanom samo za učenike mogli da kroz kvizove znanja i druge interaktivne igre pokažu svoje znanje i nauče nešto novo na temu klimatskih promena.

Priručnik su prezentovali profesor gimnazije Nikola Petrović i predstavnici PROTECTA-e Milan Stefanović i Zorica Stevanović, a uvodnu reć je imao direktor škole Nenad Stefanović. Deo promocije priručnika koji se odnosio na iskustva srednjoškolaca kao i praktičnu primenu priručnika kroz kvizove znanja su prezentovali učenici gimnazije, Iva Stanojević, Milica Milojković, Iskra Milovančić, Tamara Cvejić i Nađa Arnautović.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.