Žandarmerije

Petorica pripadnika odreda Žandarmerije u Nišu koji su osuđeni na uslovne kazne od osam meseci sa rokom provere od tri godine zbog toga što su tokom „Parade ponosa 2014“ upotrebili prekomernu silu prema Andreju Vućiću i Predragu Malom, inače braći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog, dobili su otkaze, piše dnevni list Danas, pozivajući se na advokata Vladimira Vučinića, koji zastupa žandarme.

Advokat Filip Domazet, koji zajedno sa Vučinićem i još dvojicom advokata zastupa šest od ukupno sedam žandarma koji su osuđeni za prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog, kaže da „još uvek nema pouzdanu informaciju o otkazima“.

Advokat Zoran Saveljić, koji zastupa sedmog osuđenog žandarma, inače prvooptuženog Predraga Mitrovića, koji na snimku Televizije N1 koji je „obišao“ medije udara pendrekom brata Aleksandra Vučića, takođe kaže da ga klijent nije obavestio da mu je uručen otkaz.

Dvojica od sedmorice osuđenih žandarma u međuvremenu su penzionisana.

Advokat Vučinić je za Danas potvrdio prethodnu izjavu predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića da su pet od sedam osuđenih žandarma- Predrag Mitrović, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Dalibor Đurdjević i Mitar Milosavljević, dobili otkaze.

On je precizirao da je osuđeni Zlatko Gigić dobio rešenje o otkazu 19. decembra prošle godine, kada je presuda Apelacionog suda postala pravosnažna.

Prema njegovim rečima, rešenje o otkazu, koje „potpisuje“ kabinet ministra policije, poziva se na Zakon o državnim službenicima koji navodi da službeniku prestaje radni odnos kada presuda kojom mu je izrečena uslovna osuda na šest meseci bez obzira na period provere postane pravosnažna.

Zakon o policiji, takođe, navodi da pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova prestaje radni odnos kada se utvrdi da je pravnosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci, kao i kada postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova u Ministarsvu.

Apelacioni sud u Beogradu je, inače, u decembru 2019. godine odbio kao neosnovane žalbe sedmorice osuđenih žandarma i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, donetu u aprilu te godine, kojom su oni osuđeni na osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine.

Presuda protiv žandarma je na taj način postala pravosnažna.

Žandarmi su osuđeni zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe.

Žandarmi su pred Višim sudom prvobitno bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci, ali je Apelacioni sud u junu 2018. godine ukinuo takvu presudu zbog „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“.

Opširnije na: http://medijskakutija.rs/petorica-zandarma-koja-su-osudjena-zbog-prebijanja-brace-aleksandra-vucica-i-sinise-malog-dobili-otkaze/