Parking servis slika

Parking servis iz Niša neće da snosi nikakvu odgovornost zbog neposedovanja licence za transport u domaćem saobraćaju, koju je pokrenula nadležna Gradska uprava posle pisanja na sajtu Niške inicijative u toku 2021. godine.

Parking servisu smo postavili pitanje za licencu za prevoz tereta u domaćem saobraćaju koju im je potrebna za rad pauk službe. U odgovoru koji su nam poslali, objasnili su da im licenca nije ni potrebna i pozvali su se na član Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju koji je brisan/izmenjen još 2018. godine. Radi se članu 6. st 5 tačka 6. koji je brisan po uvidu u detalje odgovora koji su poslali redakciji.

Po podacima iz odgovora Ministarstva, iz Parking servisa su ipak aplicirali za ovu licencu iako po navodima koje su dali Tiužilašrvu ista nije bila potrebna.

Odgovor Ministarstva
Odgovor Ministarstva za Parking servis i licencu

Proces je pokrenut zbog nadzora koji je vršila Saobraćajna inspekcija grada Niša vezano za poslovanje pauk službe i licence koju nisu imali pri objavi prvog teksta.

Saobraćajna inspekcija je 10.02.2021. podnela prijavu i protiv Parking servisa i odgovornog lica za privredni prestup, sve zbog neposedovanja licence za prevoz tereta u domaćem saobraćaju.

U odluci o odbacivanju postupka za privredni prestup, Osnovno tužilaštvo je konstatovalo da samo Ministarstvo koje je bilo nadležno da odgovori na pitanja Tužilaštva o potrebi i zakonskoj obavezi posedovanja licence, nije dostavilo nikakvo mišljenje posle nekoliko dopisa i zahteva Tužilaštva. Parking servis je u samom odgovoru dostavljao mišljene veštaka o vozilima koja ispunjavaju standarde za prevoz tereta kao i da su atestirana na adekvatan način, što uopšte nije bilo vezano za sam slučaj licence za prevoz tereta. U odluci koju dostavljamo na kraju teksta, konstatovano je i da Pauk služba ne vrši samo poverene poslove u gradu Nišu, već da ima cenovnik za komercijalne usluge, za šta mu je po važećem zakonu potrebna licenca, zbog čega su je i probavili posle pisanja redakcije Niške inicijative.

Da li je Parking servis zaštićen kao “Beli medved”?

 

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.