Po informacijama koje smo dobili kao redakcija, Opština Palilula je kupila kroz IPA projekat koji radi u saradnji sa Bugarskom tri terenska vozila, dva Isuzu džipa i jedan Suzuki. Nezvanično saznajemo da su plaćeni manje od 90.000 Eura.

Poslali smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja opštini Palilula, pri dobijanju dokumentacije, objavićemo sve relevantne činjenice.

Dva Isuzu džipa ispred opštine Palilula

Po pravilima IPA finansiranja projekata prekogranične saradnje, IPA fonder finansira 85% dok je participacija same opštine Palilua u ovom slučaju 15%. Kompletan iznos za ova vozila opština je morala da plati prvo iz sopstvenih sredstava, pa se tek po završetku celog projekta, ukoliko nema nepravilnosti iznos od 85% refundira.

Isuzu džip ispred opštine Palilula

Nemamo podatke o nameni i svrsishodnosti ovih vozila, kao i zbog čega je potrebno da se nabave i koriste tri vozila. Opština Palilula ima jako veliki problem sa socijalnim slučajevima i komunalnim problemima, bar po svim raspoloživim informacijama.

Iznos za tri džipa manji od 90.000 Eura je značajno manji od iznosa od 100.000 Eura koliko je opštine Niška Banja platila za Amarok džip, koji je sada ozbiljan problem ovoj opštini i koji mora da vrati IPA fondu, o čemu smo pisali u tekstu, kao i zbog istrage i hapšenja četiri osobe povezane sa ovim slučajem.

Džip
Opština Niška Banja vraća novac IPA fondu; foto: Niška inicijativa

Ceo slučaj sa Niškom Banjom i “najskupljim džipom na svetu” lansiran je pri otvaranju sajta Niške Inicijative, jer u prethodnim slučajevima niko od medija nije hteo da objavljuje nepravilnosti koje smo nalazili i slali “nezavisnim medijima”. Iz tog razloga, kao i iz razloga što je grupa entuzijasta koja je stavila sajt u finkciju mislila da javnost treba da bude informisana najviše o radu i trošenju javnih finansija, sada sajt mahom istražuje i objavljuje informacije o tim temama.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.